Skip to main content

OKT 24 – Putnok – Bódvaszilas

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 63.0 km
  • Szintemelkedés 1700 m
  • Szintcsökkenés 1680 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Putnokot elhagyva a Szörnyű-völgy aszfaltútján folytatjuk a túránkat. A patakon átvezető aszfaltútról ösvényre fordulunk, rövidesen azonban visszatérünk rá. A Pálma-forrás tisztásán a keréknyomot választjuk balra, a Piroska-hegy erdeje felé. Elhaladunk a Mohos-tavak mellett. Az országút hajtűkanyarjait egy keréknyomon levágva érkezünk meg Kelemérre.

A Zádorfalva felé induló útról balra térünk a Gömörszőlősre haladó aszfaltcsíkra. A község végén balra fordulunk le a földútról, és a fák között átvágva a keréknyomon indulunk el a Karu fészke tetőre (a jelzések ritkák, de az út jól látható). A gerincet követjük, majd egy hosszú völgyben közel egy órát gyalogolva elérjük Zádorfalvát.

A községből kiérve az első kanyar előtt letérünk balra a szerpentinező útról a keréknyomra. A domb gerincén az elágazásban kicsit jobbra fordulunk. A Nagy-Szőlő-tetőnél belépünk az erdőbe, majd fák és irtásfoltok között haladunk. A Galyagos-hegyen átvezető keréknyom később makadámútba fut, ezen érjük el az országhatárt. Innen egy szélesebb földutat követünk, amely hol keresztezi a nyiladéksávot, hol párhuzamosan fut azzal. A határvonal később élesen jobbra törik, és a nagyobb földutak is eltűnnek. A volt határátkelőhelyen érjük el az aszfaltutat, amelyen jobbra fordulva hamarosan megérkezünk Aggtelek híres cseppkőbarlangjához.

A turistaszálló bejáratánál pecsételünk. Felkapaszkodunk az erdőhöz, és befordulunk a Mész-völgybe. Előbb a Baradla- és a Galya-tető, majd a Magas-hegy és a Somos-tető közti nyeregben kapaszkodunk. A Magas-hegy keleti oldalában végighaladva a jobbkanyar után leereszkedünk Jósvafőre és a barlang jósvafői bejáratánál megkeressük a bélyegzőt. Majd a településen át a Tohonya-patak völgyébe megyünk. Az elágazásánál jobbra a Lófej-völgybe lépünk. Rövidesen letérünk a keréknyomról, és kikapaszkodunk a fennsíkra. Északkelet felé tartva elérjük a földutat, amelyen jobbra indulunk a Szelce-völgy felé, majd jobbra letérünk az oldalvölgybe. A rét végén a keréknyomban átvágunk az erdős dombgerincen. Az elhagyott kertek közti elágazásban balra fordulunk, és ösvénnyé keskenyedő keréknyomokon visszaérünk az erdőbe, ahol kitisztul az út. Innen újra a Szelce-völgy mezejének szélére jutunk. A keréknyomon a Szelcepusztára tartó aszfaltútig megyünk, amelyről a turistaszálló után földútra váltunk.

A Patkós-völgyben jobbra fordulunk egy földútra. A következő elágazásban balra térünk a keréknyomra, aztán 2-300 lépés után jobbra, az emelkedő gyalogútra. Fenyvesben érjük el a tetőt, az elágazásban jobbra fordulunk, a hajdani Derenk felé. A romközség bélyegzőjét a kereszt melletti fán, a romközség központjában találjuk. Negyedóra múlva a keresztező aszfaltút túloldalán, az ösvényen megyünk tovább. A Lakatos-forrás völgyében a patak után újra kaptatni kezdünk.

45 perc múlva a határ menti földúton keletnek indulunk a Szabó-pallag erdészházhoz, ahol az esőbeálló oldalánál rálelünk az OKK

bélyegződobozára. Majd az út lejteni kezd, és még a Kerek-hegy nyerge előtt balra fordul egy sziklás ösvényre. Ez később szélesebb földutakhoz kapcsolódik, és folyamatosan ereszkedve kivezet a Bódvaszilas feletti mezőkre. Az újabb bélyegzőlenyomatot az állomáson szerezhetjük be!

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!