Skip to main content

OKT 18 – Nógrád – Becske

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 60.2 km
  • Szintemelkedés 1890 m
  • Szintcsökkenés 1875 m
  • Nehézség 5/5
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Nógrád vasútállomásán pecsételünk a pénztár rácsán található bélyegzővel, majd felmegyünk a Kossuth Lajos utcán. A túloldalon leereszkedve keresztezzük a Fekete-patakot, és balra fordulunk a földútra. A mezőkre kiérve egy bokorsor előtt jobbra nekiindulunk az erdős domboldalnak.

A gerinc túloldalán az erdőt elhagyva újra keresztezzük a patakot és a síneket, és felkapaszkodunk a Nagy-Kő-hegyre, majd a déli oldalon leereszkedünk. A hegy lábánál a sávjelzés balra követi az utat, de mi térjünk le jobbra Magyarkútra pecsételni. Bélyegzőt a Magyarkúti fogadó, tornác faoszlopán és a forrás melletti kocsma fakapujának jobb oldali faoszlopán találunk. Itt érdemes az Irma-forrás vizét is megkóstolni.

Az OKK nyomvonalára visszatérve a Keskeny-bükki-patak mentén haladó makadámútra jutunk, amelyről körülbelül egy óra múlva letérünk jobbra, és követjük az ösvényt Szendehelyre. Itt a Szepi fogadó bejárata előtti előtető tartóoszlopánál pecsételhetünk vagy átmegyünk a Katalinpusztai Kirándulóközpontba (pecsételőhely: a pénztár mellett), ahová a településről a Lósi-patak völgyébe ereszkedve, majd lenn jobbra fordulva jutunk el.

Amikor ismét belépünk az erdőbe, a hármas útelágazásban balra, utána a villaszerű elágazásban jobbra fordulunk. A Bik-kút után letérünk egy ösvényre, amely a Naszály északi oldala felé vezet. A fennsík pereme utáni útelágazásnál balra térve elnyúló kapaszkodóval érjük el a csúcsot. Innen bokros, ligetes részeken ereszkedünk egy nagyobb földútig, amelyen rögtön balra térünk. A Török-rétet keleti irányban hagyjuk el, és egy keskeny utacskán kanyarogva balról megkerüljük a Farkas-bérc ormát.

A bérc északi oldalában lévő útelágazástól hamar kiérünk az erdőből. Egy újabb fás rész után már látjuk Ősagárdot, ahol a pecsételődobozt a bélyegzővel a Rákóczi úti italboltnál vagy a Rákóczi és Dózsa György utca sarkánál lévő útjelző oszlopon találunk.

A községből kiérve keresztezünk egy mezőt, bemegyünk az erdőbe, majd a következő elágazásban balra tartva követjük a turistautat. Nemsokára már földútról lépünk ki a mezőre, de innen ismét keréknyomra váltunk. A magaslesnél megint betérünk az erdőbe, és balra fordulunk az ösvényen. A következő kaszálónál jobbra térve a fák mellett ereszkedünk két erdősávot keresztezve, majd követjük a keréknyomokat Felsőpeténybe, ahol Fő utca 2 szám alatt található söröző külső kerítésénél bélyegzünk. A volt tsz-telephelynél balra fordulunk, aztán a földút többszörös elágazásánál álló tanyaépületeket jobbról elkerülve egy erdősávban haladunk tovább Alsópetényközpontjába. Itt pecsételni a buszmegálló hirdetőtáblájánál vagy a kocsma (Petőfi úti 16.) bejáratánál tudunk.

A faluszéli útelágazásban a keresztnél balra, majd pár száz méter után szintén balra, a bokros mezőn pedig élesen jobbra fordulunk. A Kecske-kő gerincén az újabb elágazásban balra térünk, és ötszáz méter után lefordulunk jobbra. A völgy túlsó oldalában felkapaszkodunk egy földútra: azt keresztezve egy ösvényen kezdetben hegyoldalban, majd egyre lejjebb ereszkedve, a hegyháton kanyarogva Romhányba jutunk, ahol az OKK bélyegzőkért a Rákóczi úti presszóig vagy a vasútállomásig kell mennünk.

Az országúton továbbmegyünk Kétbodonyba, ahol a Madách Imre úti kocsmánál pecsételünk. A települést a Deák Ferenc utcán hagyjuk el, a Cser-hát tövében lévő útelágazásból pedig nagyjából egyenesen indulunk tovább. Később az erdőt elhagyva balra térünk. A Büdös-tó-hegy oldalában leereszkedve a keréknyomok egy erdei makadámútba torkollnak, ezen jobbra megyünk tovább.

A következő dombtető túloldalán az út jobbra kanyarodik, és keresztezi a vonatsíneket. A vágány bal oldalán az erdőn át megművelt földterület sarkára érünk. Itt balra, a mező végén, a Galga-patak túlpartján jobbra fordulunk, és a keréknyomon megmásszuk az Eresztvény dombhátát. Innen leereszkedünk Becske községébe. Itt az ABC-ben, a kocsmában és a fagyizónál is van kéktúra pecsételődoboz.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!