Skip to main content

OKT 26 – Boldogkőváralja – Nagy-nyugodó-nyereg

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 54.5 km
  • Szintemelkedés 1675 m
  • Szintcsökkenés 1475 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Boldogkőváralján pecsételés után a község központja felé vesszük az irányt. Elhagyjuk a lakott területet, és a völgyben folytatjuk utunkat.

Félóra után átkelünk Arkán is, majd földúton kapaszkodunk a Kis-hegyre. A diófaültetvény felső sarkán jobbra egy ösvényre térünk, visszaereszkedünk az Arka-patak völgyébe, beérünk az erdőbe, és a patakon többször átvezető gyalogúton haladunk tovább. A völgyből tisztásra érkezünk, az ösvények elágazásában balra térünk. A völgytalpon már erdei keréknyomon járunk, később füves rétre jutunk, de az ösvényen vissza is fordulunk a fák közé. Felkapaszkodunk Mogyoróskára. A település felső végétől egy köves úton felmászunk a Várhegy nyergébe. A parkoló utáni elágazásban balra térünk, és az erdőt elhagyva beérünk Regécre. A Fő úton haladva három pecsételőhelyet is találunk, sorrendben: a vegyesboltban, tovább a kéken a Veronika Panzió előtt, és végül a Csobogó Vendégház előtti oszlopon.

A Puskás-patak völgyében folytatjuk utunkat, majd betérünk az erdőbe, és a Kerékkötő-hegy gerincéig kapaszkodunk. Innen irtásfoltok között érjük el a Bekecs-kert útelágazásait: az elsőnél egyenesen, 200 lépés után jobbra, legközelebb balra indulunk. Átvágunk a Tokár- és a Kis-Tokár-tető közti nyergen, és az Istvánkúti vadászházig ereszkedünk a földúton. A vadászház előtti fára kihelyezett bélyegzővel pecsételünk, pecsételés után felkapaszkodunk a keréknyomon egy nyeregbe.

Földúton megyünk a Mlaka-rét csomópontjához. A rét túlvégén egyenesen indulunk tovább. Végigoldalazunk a Nagy-Hangyás oldalában, elérjük a Cserliszka-rétet, majd a Gerendás-rét melletti útkereszteződést. Kissé balra tartva, északkelet felé kapaszkodunk az Eszkála erdészházhoz. A háznál pecsételünk, a bélyegzőt a ház melletti fán találjuk meg.

A földútra visszatérve az elágazásban jobbra fordulunk, és szinte visszafelé, délnek indulunk a keréknyomokon. A Kecske-hátat érintve haladunk a Zsidó-rétig, befordulunk az erdőbe, aztán a réti elágazásnál jobbra térünk a dózerútra. A Cifra-kút pihenője utáni tisztáson megkeressük a balra vezető gyalogutat, majd követjük a fák között a jelzéseket. A keréknyomok elágazásában balra térünk, aztán a gyalogúton elhagyjuk a fákat, és Makkoshotykáig

megyünk. Ahol a jelzések balra térnek, jobbra fordulunk, hogy pecsételhessünk: bélyegzőt a Rákóczi utcai vegyesboltban, és az Ady Endre utcai kocsmában találunk.

Visszatérve az OKT nyomvonalára, a Petőfi u. jobbkanyarjában belépünk a kertkapun, és a Meczner-kripta után a dombtetőre vezető ösvényre térünk a gyalogútról. A kaszáló túloldalán jobbra megyünk a keresztező keréknyomokon, nagyjából 150 lépés után (az elágazásában) pedig balra, és leereszkedünk a völgybe. A földek északi sarkában balra, ösvényre fordulunk, és átvágunk az erdősávon. A túloldali kapun irtásfoltra lépünk, a másik oldalán a létrán átmászva bejutunk az erdőbe, és rátérünk a keréknyomra, amin eljutunk a Cirkálótanyához, ahol az erdészház istállójának sarkán elhelyezett bélyegzővel pecsételünk. Innen a Hercegkúti-patak völgyébe megyünk, és a vízen átkelve nekiindulunk az emelkedőnek.

A dombtetők között a Rákóczi-fát érintve kaptatni kezdünk a Veres-bérc oldalában. Elhaladunk a Csonka-kút melletti tanyánál, az árkon átvágva szederbokrok mellett baktatunk, aztán pár perc után jobbra fordulunk egy nyiladékba, amelyből szintén jobbra térünk ki a gyalogútra. Később az aszfaltútra érve balra megyünk, de száz méter után máris lekanyarodunk jobb kéz felé egy földútra. Ezen lépcsőzetesen emelkedve jutunk el a Nagy-nyugodó keskeny nyergébe, ahol a kékkör információs tábláján elhelyezett bélyegzővel pecsételünk. Innen kelet felé gyalogolva a K+ jelzésen (kevesebb mint egy óra alatt) érhetünk be Sátoraljaújhely városába.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!