Skip to main content

Tanösvény

A tanösvény egy kiépített, információkkal ellátott bemutató útvonal egy bemutatandó területen. Jellemzően elsősorban természeti értékek, geológiai, történelmi érdekességek bemutatására és az azokkal kapcsolatos információk közzétételére, terjesztésére szokták alkalmazni. Lassanként nő a számuk is, amelyeket részben, vagy akár egészben kultúrtörténeti információk terjesztésére létesítettek.
Ugyancsak elmondható egyre többről az is, hogy a technikai fejlődés az ilyen létesítmények információ-terjesztési lehetőségeit is szélesíti: egyre több tanösvény válik bizonyos mértékig interaktívvá. Egyes ösvények állomásain már QR-kódok is találhatók, melyek segítségével okostelefonnal az internetről informálódhatunk. Sokszor annyi információ is elérhető az állomás által érintett témáról, mint amennyit a helyszínen kihelyezhető táblák vagy egyéb információs anyagok képesek lennének megismerhetővé tenni.

Jellemzői

A tanösvény alapvetően állomásokból és az azokat összekötő, jelzett útvonalból áll. Egy részük meglévő turistaútra épül, más részüket újonnan alakították ki és saját – felfestett vagy kitáblázott – útjelzésekkel rendelkeznek. Magyarországon nincs egységes jelzés, többnyire valamely, az adott környékre jellemző növény vagy állat stilizált képét használják fel a útvonalak jelzésére. A tanösvények kialakítása akkor a legjobb, ha az útvonal a kiindulási pontra tér vissza, ettől eltérő megoldás akkor lehet célszerű, ha a az ösvényt egy hosszabb túrába beépített elemnek szánják. Az útvonal hosszát lehetőleg úgy kell meghatározni, hogy ne megerőltető túrát jelentsen a bejárása. Céljuk, hogy hogy minél jobban meg lehessen figyelni (úgy menet közben, mint egy-egy állomásnál elidőzve) az ösvény környezetét. A korszerű ösvények már nem pusztán információs táblák sorát jelentik, egyre több ilyen útvonal táblái tartalmaznak interaktív feladatokat, érdekességeket, sokuk vizsgálódásra és utánanézésre buzdít.

Kultúrtörténeti célú tanösvények

Magyarországon az első, kifejezetten a nemzetiségek helyi kultúrtörténeti információit megjelenítő, interaktív tanösvényeket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pályázata keretében létesítették. Két magyarországi német („sváb”) faluban, a Baranya megyei Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon; az előbbit 2016. május 28-án, utóbbit két héttel később, június 12-én adták át.

Magyarországon a magyarnemzetiparkok.hu adatai szerint több mint 300 tanösvény létezik.