Skip to main content

Pakolj és indulás!

A túrázás nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá speciális felszerelés, sem tanfolyamot nem kell végeznünk hozzá.Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy a túrázás örömét semmi ne zavarhassa meg.

Miután kiválasztottad az útvonalat, és tájékozódtál a várható időjárási helyzetről, válaszd ki a körülményeknek megfelelő öltözéket. Speciális öltözetre ugyan nincs szükséged, de nem árt beszerezni egy pár kényelmes túrabakancsot, ami jól fogja a bokát, és így biztonságosan tudsz benne közlekedni a köves, sziklás talajon is. Mindig legyen kéznél egy esőkabát is! Ha a hegyekbe kirándulsz, arra is számíts, hogy az időjárás nagyon hirtelen változhat.

Mire kell még figyelni?

Egyéb szükséges felszerelések:

Nagyon fontos, hogy mielőtt nekivágsz a túrázásnak, vizsgáltasd meg magad háziorvosoddal, aki, ha szükségesnek ítéli, tovább irányítja ortopédushoz, kardiológushoz további vizsgálatok elvégzése céljából! Légy tisztában saját erőnléteddel, egészségi állapotoddal. A túrázáshoz jó állóképesség és kitartás kell! Ne becsüljük túl erőnlétünket, először rövidebb távval, könnyebb terepen kezdjük! A túrázás, különösen az egyenetlen talajon, illetve a hegyekben igénybe veheti az ízületeket. Ha voltak már térd- vagy egyéb ízületi problémáid, feltétlenül kérd ki orvosod véleményét! Azonban – amennyiben az orvos másképp nem rendeli – akkor sem kell lemondani a túrázásról, ha ízületi porckopástól szenvednek. A mozgás hatására ugyanis fokozódik az ízületi porcok tápanyag-ellátottsága, erősödnek az ízületeket stabilizáló, védő izmok és javul a koordinációs képesség. Nem szabad túlerőltetni magad, és könnyebb terepet válassz! Alkalmazhatod a gyógyszertárakban kapható különféle tapaszokat, szalagokat, kenőcsöket vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőket ízületei védelme és az esetleges fájdalom csillapítása érdekében.

Mire figyelj, hogy a lábaid ne lássák kárát a sportos kikapcsolódásnak?

A jó túracipő ismérve, hogy kívülről szorosan tartja a lábat, belül pedig puha. A cipővásárlásnál fontos szempont, hogy rövid távú szakaszokra vagy hosszabb túrák megtételéhez van-e rá szüksége, és hogy milyen terepen fogod hordani. A megfelelő kialakítású cipő nem csupán a láb védelme szempontjából fontos, a térd- és csípőízület igénybevétele is kisebb, ha megfelelő lábbelit viselsz.
Kaphatók speciális zoknik túrázáshoz. Ha a talpad erősen izzadékony, a külső hámréteg felpuhul, és hólyagok képződnek. Ennek elkerülése érdekében mindig legyen nálad váltó zokni! Izzadásgátló lábkrémek, spray-k, vagy lábfürdők is segíthetnek megelőzni ezt a problémát.
Túrázás előtt kend be a lábad intenzív hatású védő krémmel, amely megakadályozza a kisebesedést, a hólyagképződést, a berepedést és a bőrirritációt. A sérült, érzékeny helyeken használj sebtapaszt!
A túrázás után vegyél egy jó meleg lábfürdőt, masszírozd át a lábaid, és lefekvéskor helyezz párnát a lábai alá!

Kedvenc túráink
  • 12.86 km
  • 1684 m
  • 5
  • 9.52 km
  • 434 m
  • 4
  • 2.25 km
  • 82 m
  • 2