Skip to main content

Gyalogtúra

A gyalogtúra során az emberek kiszakadnak városi környezetükből, és a természetes környezetben töltik el idejüket. Ennek leggyakoribb módja a gyalogtúra, de ide tartoznak a vízitúrák, sítúrák és más, fizikai igénybevétellel járó, egyéni vagy csoportos, nem egyszer versenyként lebonyolított gyalogtúra is.
A társadalom egyik fontos célja az, hogy természeti környezetünket megóvjuk, ezért a természetjárás fontos része a fiatalok, illetve a gyalogtúrázók oktatása: hogyan őrizzék meg a természetes állapotot, hogyan zavarják meg legkevésbé azt; ne szemeteljenek vagy ne gyújtsanak tüzet erre nem alkalmas helyeken, vagy éppen a turistajelzések ismerete. Ennek hiányában a gyalogtúrázók okozta károk elhárításának költsége jelentős terhet jelent az adott régiónak, országnak, az el nem hárítható károkat nem is említve. A természetvédelemmel összekapcsolt turizmus újabbkeletű fogalma az ökoturizmus.

Teljesítménytúrázás

A teljesítménytúra a túra sportosított versenyszerű változata, amit általában turistaegyesületek szoktak rendezni. A célt előre meghatározott gyalogtúra útvonalon, a megadott időkorláton (szintidő) belül kell teljesíteni. Hosszabb útvonal esetén többféle hossz megtételére lehet vállalkozni (pl. 10-20-40 km). A végigjárás igazolására gyalogtúra közben ellenőrző pontokat szoktak felállítani, melyeken az igazolólapot pecséttel vagy egyéb bejegyzéssel látják el. Hosszabb távú gyalogtúrára ételt (zsíroskenyér, csokoládé), italt (tea) is fel szoktak szolgálni a sporttársaknak, ennek költsége általában benne van a nevezési díjban. A szintidőn belüli, érvényes igazolólappal rendelkezőket oklevéllel, jelvénnyel/kitűzővel díjazzák a célban.

Túramozgalmak

A túramozgalmak fő célkitűzései, hogy a teljesítő személy a gyalogtúra élményén kívül ismeretanyagokkal is gazdagodjon. A mozgalmak lehetnek tájegységet, épített örökséget (várak), nevezetes földrajzi pontokat bemutató, illetve híres személyek emlékéhez kötődő utak végigjárására ösztönző kezdeményezések. A teljesítést a túrázónak hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a túramozgalom igazolófüzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzés, fotó) kell tenni. A teljesítés általában nincs időhöz, felkeresendő pontok esetében sorrendhez kötve. A turistának egyénileg kell megszerveznie a gyalogtúrát és az igazolások begyűjtését. A gyalogtúra végén a mozgalmat kiíró szervezethez el kell juttatni az igazoló okmányt, ahol ezt elbírálják. A gyalogtúra sikeres teljesítését általában kitűzővel, néha sorszámozott jelvénnyel és oklevéllel szokták jutalmazni.