Skip to main content

Amit a túrázásról tudni kell!

Az utóbbi időben a túrázás széles tömegek szórakozásává vált. De a túrázás kultúrájának színvonala – művelőinek számával fordított arányban – meredeken zuhant. Az alábbi írásból kiderül, mi is a túrázás igazi szépsége, és néhány klasszikus gondolattal is találkozunk, mint például a felszerelés vagy az öltözködés.

Felszerelés

A turisták számára a térkép, legyen az papír alapú vagy online GPS, nélkülözhetetlen támpontot nyújt a túrázás során. Mielőtt a természetbe indulsz, tervezd meg előre a túraútvonalat, és ismerkedj meg vele otthon, hogy felfedezd ezt a valóságban is.

Túravezető

Elméleti és gyakorlati szabályokat ismerő, higgadt és minden helyzetre találékony ember, akinek szavát társai minden körülmények között döntőnek fogadják el. Jól ismeri a túraútvonalat, a jelzéseket, a terepviszonyokat és a lehetséges veszélyeket.

Időjárás

A természet mindig lenyűgöző! A napsütötte időjárás másként tárja elénk a látványát, mint az esős időjárás, és a nyári időszak is más benyomást kelt, mint a téli. Aki az időjáráshoz köti a túra időpontját az akár heteket is várhat, amíg a kívánt körülmények kialakulnak.

A túrázás tízparancsolata

A természet megismerése nem csak az élményéről szól, hanem arról is, hogy hogyan őrizzük meg a környezetünket, és hogyan viselkedjünk benne. Az írott vagy íratlan szabályok követése kulcsfontosságú. Ne feledjük, hogy a természet megóvása a felelősségünk, és örökségünk, amit tudnia kell a következő generációknak.

Gondold meg, mennyi folyadékra és élelemre lesz szükséged az túrán, és csak annyit vigyél magaddal, amennyire abszolút szükséged van. Egy alma és egy csokoládé jól jöhet, de ne cipelj magaddal felesleges dolgokat.

Tervezd meg a túrádat a saját erőnléted, gyakorlatosságod és a társaid figyelembevételével! Ha nem érzed magad teljesen jól, inkább maradj otthon, de ne gátoljuk a társaidat a túra során. Néha tudni kell feladni túrát, és ha szükséges, vissza kell fordulnunk, erről tájékoztassuk a társainkat és a túravezetőt. Ha szükséges, kérjünk segítséget.

Az öltözék fontos tényező a túrázás során, ezért érdemes alaposan átgondolni, milyen ruhában indulj el. A cél, hogy kényelmesen és ne feltűnően öltözz, illetve az időjárásnak megfelelően válassz ruhát. A megfelelő cipő, például könnyű bakancs vagy túracipő, valamint réteges öltözködés nélkülözhetetlen eszközök. Ha váratlanul esik az eső, akkor jól jöhet egy esőkabát, de ha nincs kéznél, akkor egy nagy méretű műanyag kukás zsák is megfelelő megoldás lehet. A forró napsütés ellen pedig javasolt magaddal vinni egy kendőt, vékony sapkát vagy kalapot.

A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj! A túrázás nem arról szól, hogy a lehető leggyorsabban végigmenj egy útvonalon, hanem arról, hogy megcsodálhasd a körülötted lévő természeti értékeket. Éppen ezért fontos, hogy időt szánj a természet megcsodálására, és akár dokumentáld, például készíts pár fotót a látottakról.

Viselkedjünk óvatosan és tiszteletteljük az erdőt! Ne zavarjuk az ott élő állatokat, haladjunk tovább óvatosan és csendben. Ha szerencsénk van, és egy kis időre megmutatják magukat, élvezzük meg a természet csodáit, de ne zavarjuk őket azzal, hogy túl közel mennénk hozzájuk, vagy zajongnánk. 

Tartsd és kövesd a túrázás szabályait! (tűzgyújtás, szemét, illemhely, táborozás, védett területek, túra vezető) Tudnod kell, hogy a túravezető irányítja a túrát, nem Te, még akkor is, ha Te gyorsabban tudsz haladni a túraútvonalon. Mindig hallgass a vezetőre, mert ő tapasztaltabb nálad. Hazavisszük a szemetet, és nem dobjuk el, még akkor sem, ha senki sem látja.

Ne hagyj magad után nyomot a természetben, tartsd meg a tisztaságot és az eredeti állapotot! A virágok, az egyéb védett és nem védett növények ott szépek ahol élnek, ne tépd le és ne vidd el. Erre a gyermekeinket is oktassuk, hogy ne csak mi, hanem ők is védelmezzék a természetet, a jövő generációi számára.

Szeresd és védd a természetet, törekedj rá, hogy mások is megismerjék és szeressék azt! Oszd meg családoddal, barátaiddal az élményeidet, a látott szép helyeket, és hogy milyen jól esett egy kis mozgás! Lehet, hogy ők is kedvet kapnak, és veled tartanak a következő alkalommal.

Tartsd tiszteletben és segítsd a túratársaidat, ha szükségük van rá! Ha valaki megsérül vagy egyéb ok miatt kihívásokkal szembesül az út során, jelentsd azt a túravezetőnek azonnal! Ne hagyd őket magukra, amikor segítségre szorulnak.

A természet remek tanulási terület, ahol szinte észrevétlenül fejlesztheted ismereteidet a növényekről, az állatokról és a környezet védelméről. Járj túrákra, figyeld meg a környezeted, keresd fel a természeti kincseket, és kérdezz a túravezetőtől, aki sok érdekes információval láthat el. A természet remek élményt nyújt, melynek során sokat tanulhatsz a környezetedről és arról, hogyan tudod védeni. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megismerd a természetet, és tanulj róla!

A túravezető

A túravezető fontos szerepet tölt be túrázás közben. Ismeri az elméleti és gyakorlati szabályokat, higgadt, magát minden helyzetben feltaláló ember, akinek szavát társai minden körülmények között döntőnek fogadják el. Ő a túrázók vezetője és segítője, aki minden körülmények között igyekszik gondoskodni túratársairól. Ő a túra szakértője, aki jól ismeri az utakat, a terepviszonyokat és a lehetséges veszélyeket. A túrán ő halad elől, mutatja az utat, és vigyáz a túrázók testi épségére. Ha valaki balesetet szenved, elsősegélyt nyújt neki, ha valaki lemarad, pihenőt tart és megvárja a lemaradót, általában mindenre gondol és mindenkiről gondoskodik. Előre megtervezi a pihenőket, biztosítja, hogy az útközbeni folyadékpótlás is megfelelő legyen, akár gondoskodik az elszállásolásról, és alkalmazkodik a menetrendhez.

Magyarországi túravezető

Magyarországon a túravezetőnek nem ugyanaz a szerepe, mint például az Alpokban vagy a Tátrában. Ott sok esetben valóban a túrázók élete függ a vezetőtől, míg nálunk ez nem áll fenn, vagy csak szélsőséges esetekben. Magyarországon nem lehet úgy eltévedni, hogy az életveszélyt jelentené, de azért fontos tudni, hogy lehetnek kivételek, például ha kisgyerekről van szó. Néhány óra járásnyira a magyar hegyvidékeken mindig találunk lakott területet.

Az időjárás a túra alatt

Tudni kell, hogy a természet mindig szép! Az időjárás mindig fontos szerepet játszik a túrázás során, mivel a természet minden időjárási helyzetben más arcát mutatja. Az, aki a túráját az időjáráshoz köti, hosszasan várhat, míg a kívánt időjárási feltételek összeállnak. Az ember mindig alkalmazkodik bizonyos fokig a túra körülményekhez.

A fizikai körülmények nehézségének növekedése, fokozza a szélsőséges időjárási körülmények elviselésére való edzettséget. Miért nem fázik meg a turista, aki 4-5 fokos hidegben indul útnak, vagy miért nem betegszik meg, ha megázik? Azért, mert a túra során megszokta a szélsőséges időjárási körülményeket.

Edzettség

Akinek nincs meg a megfelelő edzettségi szintje, nem érdemes egyből a legnehezebb körülményeket bevállalni. Szép fokozatosan lehet hozzászokni a mostohább időjárási körülményekhez, ezért legjobb kora ősszel elkezdeni a rendszeres túrázást. A réteges öltözködés rendkívül fontos, mert ha megizzadunk, könnyebben megfázunk. Gyakorlatban megtapasztalhatjuk, hogy melyik és mennyi ruhadarab lesz kényelmes és adott esetben meleg is. 

Sajnos az utóbbi években egyre többet hallunk a Nap által kibocsátott UV-sugárzás káros hatásáról a bőrre. A szakemberek szerint egyre inkább kiterjed a napszak, amikor különféle UV-szűrő krémekre van szükség a védekezésre. A túra során úgy alakítsuk felszerelésünket, hogy fizikai védekezésre legyen lehetőségünk, azaz legyen mindig rajtunk sapka, és hosszú ujjú felső.

Végül

A legjobb, ha nem a legdrágább és legdivatosabb ruhákban indulunk el a túrára. A tapasztalt túrázók általában nem követik a legújabb divatot, hanem a kényelemre és a természetre koncentrálnak. Számukra sokkal fontosabb a természet szeretete, a madarak éneke, a patak csobogása. Tehát az mp3 lejátszónkat is nyugodtan hagyjuk otthon…

Térkép a túrához

A térkép nélkülözhetetlen felszerelése a turistának. Mielőtt kimész a természetbe, már otthon leterítheted magad elé és végigmehetsz gondolatban azon a túrán, melyen majd a valóságban is végigmész. Kiszámíthatod a túra hosszát, elhatározhatod, hogy hol fogsz pihenni, meghatározhatod, hogy mennyi a szabad terep és mennyi az árnyas erdő, kikeresheted az utadhoz közel eső forrásokat, kutakat, megkeresheted az utadba eső menedékházat, tehát összeállíthatod a túrádat úgy, mintha már bejártad volna azt a területet.

A jó térképolvasó sok információt kiolvas a térkép jeleiből. A térkép jelez minden különálló, tájékozódásra különösen alkalmas fát, táblát, kőemléket stb. Pontosan jelzi, hogy milyen magasan járunk, jelzi, hogy milyen bővizű a forrás,– de nem is lehet mindazt felsorolni, amit térképről könnyűszerrel olvashat le az, aki kezelését megtanulta. Ma már talán – a GPS-ek idejében – idejétmúltnak tűnik a térkép ismerete, de nem lehetünk mindig olyan helyzetben, hogy kisegít bennünket az elektronika. Írni is tudnunk kell azért, mert a gyakorlatban már szinte mindig szövegszerkesztőt használunk.

A felszerelés

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a felszerelés legfontosabb eleme a jó túrabakancs. Ha ezt nem jól választjuk meg, akkor a legszebb túra is pillanatokon belül fájdalmas pokollá válhat számunkra.

Tudni kell…

hogy új bakancsban (cipőben) sohase induljunk túrára, előbb járassuk be azt a városban. Manapság rendkívül széles a választék a túraboltokban a különféle kirándulásra, túrázásra alkalmas cipőkből. Hosszabb kirándulásokhoz a bakancs kiválasztásánál érdemes szakember véleményét kikérni. A cipő talpa legyen közép kemény – a nagyon merev talp a magashegyi túrázóknak ajánlott, Magyarországon erre nem lesz szükség.

Érdemes a cipő bélését megvizsgálni: általában ez műszálas textil (jó ha gore-tex), a boka környékén pedig lehet bőr. Csak olyan bőrbéléses cipőt érdemes megvenni, amelyben a bőr extra puha, egyéb esetben könnyen előfordulhat, hogy feltöri a lábat.

Túrazokni

A másik fontos felszerelés a túrazokni. Az ilyen zoknik fő ismérve, hogy nagy arányban tartalmaznak pamutot, ami a zokni párafelszívó képességét javítja. Ez azért is fontos, mert hiába a profi szellőző bakancs, ha a zokni műszálas, nem szellőzik ki a nedvesség túra során. Érdemes tehát ilyesmire beruházni, mert a túra vagy trekking cipők páraelvonó hatását elősegítik. A téli túrázás fontos kiegészítője a kamásli – ez a szerkentyű megakadályozza, hogy a hó vagy latyak eláztassa a cipőt belülről.

A szél- és esőkabát ma már szintén korszerű anyagokból készül. Belülről szellőzik, de a nedvességet nem engedi be. Bizonyos fokig igaz ez a speciális túranadrágokra is. Télen fontos felszerelés még a sapka és a kesztyű is, nyáron pedig a kulacs.

Hátizsák

A hátizsák kiválasztásában szintén érdemes szakember tanácsát kérni, főleg akkor, ha tíz kilogramm feletti súlyt akarunk cipelni hosszabb távon. A jó hátizsáknak olyan a kialakítása, hogy hátunk legmegfelelőbb pontjain támaszkodik, így a súlyt sokkal könnyebbnek érezzük.

És, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor.

Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor.

Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor.

Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor.

Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor.

Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

És, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Ye meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. Akkor, ki, be meg, és, akkor, ki, be meg, és, akkor. 

Kedvenc túráink
  • 9.52 km
  • 434 m
  • 4
  • 12.86 km
  • 1684 m
  • 5
  • 2.25 km
  • 82 m
  • 2