Skip to main content

OKT 20 – Mátraverebély – Mátraháza

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 25.4 km
  • Szintemelkedés 1305 m
  • Szintcsökkenés 790 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Mátraverebélyen (itt a vegyesboltban, a kocsmában és a vasútnál találunk bélyegzőt) a vasúti síneket keresztezve a földúton indulunk tovább, aztán egy fás-bokros területen átkelve egy megművelt földdarab déli szélén haladunk a keréknyomokon. Egy fasoron túl, egy nagyobb mező északi szélén végiggyalogolva, újabb fasort keresztezve délkeletnek fordulunk, és egy ösvényen belépünk az erdőbe.

Egy kis nyeregbe kapaszkodunk fel, ahonnan rövidesen elérjük a Hárság-tetőt. A túloldalon leereszkedünk, majd némi szintezés után az Agyagos-tető oldalában lévő pihenőig megyünk tovább. A földút ezután jobbra kanyarodik el, mi pedig keréknyomokat követünk a Csalános gerincén elterülő irtásfolton át egy erdei rakodó tisztásáig. Az elágazásban balra térünk, majd jó félórányi kimerítő kapaszkodás következik. Az út ezután balra törik, ösvényen követjük a gerincet, és kaptatni kezdünk az Ágasvárfelé. Míg mielőtt felérünk a tisztáson álló turistaházhoz utunk a kerítés előtt balra fordul. Innen keskeny ösvény vezet át a ház oldalához, ahol vagy a turistaházban pecsételünk vagy az INFO táblán elhelyezett bélyegzőt használjuk.

Innen gyalogúton haladunk oldalazva az Ágasvár meredek déli oldalában, és ereszkedve elérjük Mátraszentistvánt. A bélyegződobozt a Vidróczki csárda előtti villanyoszlopon vagy a 3Patak vendégház külső kapujánál találunk. Innen Mátraszentlászlóra vezet az utunk. A buszforduló után jobbra letérünk egy földútra.

Fás, ligetes területen folytatódik az emelkedő, aztán a Piszkés-kút foglalata után elérjük az erdőt, majd a csillagvizsgáló mellett elhaladva, a távvezetéket követve, egy kis nyereg horpadásán át eljutunk a Lengyendi-galya oldalába. Elmegyünk a Galyatetőszélén álló székely kapu mellett, az elágazásban balra rátérünk a Galya-tető oldalában kapaszkodó aszfaltútra, majd erdei ösvényen baktatunk tovább a Péter hegyese csúcsára.

Galya-kilátónál kéktúra bélyegzőt találunk a kerítésen és a kilátó tetején is. Innen a kilátó bejáratától induló kövezett sétányon ereszkedünk le a Galyatető Turistacentrum épületéhez – ahol szintén elérhető az OKK bélyegző a főbejárat mellett vagy a teraszon – az egykori Nagyszálló parkolójába.

A túra az alsó parkoló túloldalán, egy keskeny ösvényen folytatódik. Mi egyenesen megyünk tovább egy gyalogösvényen, és visszatérünk az erdőbe. Alig fél óra alatt a Galyatetőre vezető aszfaltút rudolftanyai szerpentinkanyarjánál lehetünk, majd továbbmenve a Nagy-Lipót kilátópontját érintve, egy kanyar utáni ereszkedéssel újra közel kerülünk ehhez az országúthoz. Később azonban az ösvény megint elfordul, és a Nagy-lápafő érintésével földútba torkollik. Innen a Vércverés csúcsa felé vesszük az irányt, ahol az INFO táblánál tudunk bélyegezni.

Végiggyalogolunk a Vércverés gerincén, aztán letérünk egy ösvényre, felhágunk a Csór-hegyre, és leereszkedünk a Mátra-nyereg útelágazásába. A továbbinduló gyalogúton visszatérünk az erdőbe. Később az ösvényünk beletorkollik az országútba, és elérjük a Vörösmarty turistaházat, ahol pecsételünk. Átvágunk a 24-es főúton, és Mátraháza felé indulunk. A Nagy-Hidas-völgy legalján keresztezzük a patakot, aztán a túloldalon ismét felérünk az országúthoz, a település határába.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!