Skip to main content

OKT 15 – Rozália téglagyár – Dobogókő

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 22.8 km
  • Szintemelkedés 1065 m
  • Szintcsökkenés 495 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Pecsételés után keresztezzük a Budapest–Esztergom-vasútvonalat, aztán a híd előtt letérünk a Rozália téglagyár aszfaltos bekötőútjáról az Aranyhegyi-patak partján futó keréknyomra. Egy kilométer után a keresztben haladó mezei dűlőúton jobbra fordulunk, átkelünk az újabb hídon, majd néhány perc múlva a Bécsi úton is, és felkaptatunk a Kövesbérci utca végéig, ahonnan gyalogösvényen megyünk tovább. Az emelkedés hirtelen szűnik meg egy balkanyar után. A fennsíkon ösvényeken és keréknyomokon haladunk, többször is irányt váltva úgy, hogy az elágazásokban mindig figyeljük a jelzések útmutatásait.

Pilisborosjenő szélső házsorainál az utolsó házaknál balra térünk az elágazásban, a kijártabb földúton maradva, amely pár száz méter után egy dűlőútba torkollik. Mi egyenesen haladunk a túloldalon kezdődő ösvényen, amely egy kis halmon vezet át. Keresztezzük a fennsík széléről ereszkedő földutat, és a mező peremén indulunk tovább. A keréknyomok később az erdő szélén futó széles földútba torkollnak, erről azonban 5-600 méter után letérünk jobbra, az erdőbe vezető gyalogútra, amely hamarosan beleszalad a hegyoldalban felkapaszkodó nyiladék földútjába. Hamarosan rácsatlakozunk a hegyoldalban szintező földútra, aztán egy elágazásban jobbra térünk a Rédlinger Adolf útra.

Az erdőből kiérve egyre magasabbra kapaszkodunk, és végül egy jobbkanyarral kibukkanunk a Kevély-nyereg tisztására, ahol az esőbeálló melletti fán megtaláljuk a pecsételődobozt.

Az ereszkedést az északi oldalon, erdei keréknyomokon kezdjük meg, amelyek a hegy lábánál egy szélesebb földútba torkollnak. Ezen balra indulunk el, aztán felkapaszkodunk egy kis nyeregbe, és egy hatalmas hársfát megkerülve megyünk tovább, most már a széles gerincen vezető földúton. Később keresztezzük az országutat a Csobánkai-nyeregnél. Innen a gerinchátat követve egyenesen haladunk tovább az erdőhatárig. A fák közt elágazáshoz jutunk, ahol jobbra fordulunk, és az erdészeti sorompó után kaptatni kezdünk a makadámúton.

A kis tetőn a kereszteződésben, majd néhány lépéssel később is jobbra fordulunk, és az ösvényen a Szent-kút kápolnájának tisztásáig ereszkedünk. Innen földúton baktatunk, amely a domb tövében, a tisztás után jobbra fordul. Mi azonban a balra induló ösvényen folytatjuk utunkat. Nagyjából egyórás gyaloglás végén a földút keresztezi a Kovács (Dera)-patakot, aztán ligetes rétre érkezünk. Hamarosan beérünk a Szurdokba.

Felfelé haladva a kis hidakon többször is átkelünk a patakon, aztán a völgy felső végében egy gázlót is igénybe veszünk. A jól kiépített ösvényről egy szélesebb földútra térünk, amelyen rövidesen elérjük Pilisszentkereszt alsó házait. Itt egy kis hídon átkelve balra fordulunk, majd kisebb utcácskákon a település központjába jutunk. Pecsételőhelyeket a “központban” találunk: a Felső Kocsmában és a Diszkontbolt ablakrácsán.

A települést elhagyva földúton indulunk tovább. Átvágunk az országúton, majd egy vízmosáson, és felkapaszkodunk a Zsivány-sziklák felső végéig, ahol az elágazásban jobbra térünk. Köves ösvényen folytatódik a túra, majd a Kanyargós-patak völgyében jobbra fordulva kis fahídon kelünk át, és a szurdokból kikapaszkodva elérjük Dobogókőt. Itt az Eötvös Lóránd turistaház bejáratnál, a falon kihelyezett bélyegzővel pecsételünk.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!