Skip to main content

OKT 19 – Becske – Mátraverebély

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 73.9 km
  • Szintemelkedés 2330 m
  • Szintcsökkenés 2370 m
  • Nehézség 5/5
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Becskét elhagyva előbb egy akácosban kapaszkodunk felfelé, majd a dombtetőre érve a rét sarkán jobbra fordulunk, utána ismét jobbra, a keréknyomokra térünk. A bekerített telek mellett a két szekérút között induló ösvényt választjuk. Húsz perc után felérünk egy ipari aszfaltútra, amelyről száz méter után balra fordulunk egy emelkedő, köves útra. Ez felvezet a Várhegy nyergébe, ahonnan bő félórás kitérővel juthatunk el Szandavár romjaihoz.

A nyeregből meredek földúton ereszkedünk le a jó vizű Mária-forráshoz, majd réteken bandukolva érünk be Szandaváraljalakott területére, ahol a bélyegzőt az INFO tábla melletti villanyoszlopon találjuk.

A lakott területről kiérve az erdő sarkán jobbra fordulunk, és a Hucskó-hegy gerincén át egy kis tetőre érünk. Innen Terénybe vezet az utunk, ahol a Hunnia Csipkemúzeum után balra fordulva, a temetődombra felkapaszkodva hagyjuk el a községet. Egy hosszan elnyúló hegyháton kapaszkodunk tovább, majd annak hirtelen ereszkedését követően egy széles földúton vezető, laposabb emelkedőn folytatjuk utunkat. A tetőn szép panorámában gyönyörködhetünk. Innen hosszan elnyúló rétek következnek, s hamarosan megpillantjuk Cserhátsurány házait. Itt pecsételni a Rákóczi utcában, a Kőbányai feliratos presszóban és a Vadász sörözőben lehet. A faluvégi elágazásban a feszületnél balra, az erdősarok előtti villaszerű elágazásban jobbra fordulunk. Továbbmenve a kereszteződésben egyenesen, majd később a domb aljához érve a földúton balra megyünk tovább, és a következő gerinc túloldalán Nógrádsipekre érünk. Ott a Palóc COOP-ban és a József Attila utcai kocsmában bélyegzünk.

Rövidesen már a Csóka-hegy oldalában kapaszkodunk, majd a rakodókkal övezett tisztás túloldalán, keréknyomokon kaptatunk tovább. A Dobogó-tető és a Remetehegy között a kereszteződésnél balra indulunk, és az erdőt elhagyva leérünk a völgy aljára. Az újabb kereszteződésben egyenesen vezet utunk, majd átkelünk a következő dombon, és a réteken át felkapaszkodunk Hollókőre, ahol a Kossuth utcai kávézó bejáratánál vagy a Szabó kocsmában tudunk bélyegzőlenyomatot szerezni. A vár felé, de kissé balra tartva feljutunk a Szár-hegy gerincére, és a délnyugati oldalon leereszkedve átvágunk egy kaszálón a keréknyomokban. Később a mezőkről az erdei földútra térve, a Zsunyi-patak előtt jobbra fordulunk a megművelt területek határán. Végighaladunk a szántóföldek mezsgyéi között, majd beérünk Alsótoldra. A községet a Cserhátszentiván felé vezető aszfaltúton hagyjuk el, amelyről a közúti híd előtt balra térünk le. Az emelkedő végén, az országúton balra fordulva érünk a Bableves csárdához, ott a terasz oszlopán találjuk az OKK pecsételődobozt. A csárda melletti földúton folytatjuk utunkat, ligetes erdőkben és szántóföldek mentén.

A Tepke aljához érve belépünk az erdőbe, és egy folyamatosan emelkedő földúton kapaszkodunk fel a csúcson lévő kilátóig. Itt élesen jobbra, az erdőbe érve pedig balra kanyarodunk, hogy aztán a Purga csúcsára, a Macska-hegy kilátópontjára, majd a Garábi-nyergen át a Nagy-Kő-tetőre jussunk.

Az átjátszóadó túloldalán erdei ösvényen indulunk tovább a Varjú-bércen és a Köves-bércen át. A Sátoros-hegy és a Kerek-bükk közti nyereg után keréknyomon megyünk Nagybárkányba a vegyesbolthoz pecsételni.

A községből kivezető útelágazásnál az egyenesen vezető keréknyomot választjuk, és a kaszáló túloldalán leereszkedve jobbra fordulunk az aszfaltúton. Sámsonházára érve a település közepe táján balra fordulunk, és a Szálláska-völgyben haladunk tovább. A gázvezeték nyiladékánál balra fordulunk, majd azt követve átkelünk a hegygerincen. A túloldalon széles földútra váltva ereszkedünk Szentkút zarándokhelyéhez. Innen egy kezdetben emelkedős keréknyomon, később egy kijárt földúton kanyargunk a Mátraverebély feletti dombokon, hogy aztán a templom mellett érjünk be a községbe.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!