Skip to main content

OKT 21 – Mátraháza – Sirok

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 22.2 km
  • Szintemelkedés 945 m
  • Szintcsökkenés 1515 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Mátraházai pecsételés (busz-állomáson vagy a Mátra büfé teraszán) után a buszállomástól felsétálunk az aszfaltút elágazásig. A kékestetői útról a hajtűkanyar után balra, keréknyomokra lépünk, majd percek múlva visszatérünk az aszfaltútra, de amikor az továbbkanyarodik, otthagyjuk megint, és a Déli sípályán kaptatunk Kékestetőig. Itt a pecsételőhelyet kis kitérővel lent a buszállomáshoz közeli Szanatóriumnál találunk.

A tévétorony északi kerítése mentén továbbhaladva belépünk az erdőbe, és az Erzsébet-szikláig ereszkedünk, majd a Mátra-gerincen megyünk tovább a Sas-kőig. Innen az északi, majd a keleti oldalban folytatjuk a túrát, és folyamatosan lejtve keresztezzük a Markazi-kapu nyergén áthaladó földutat. Ezután a Mraznica-tető oldalában kapaszkodunk, majd hullámozni kezd az út. A Hármashatár nyergében az erdészháznál pecsételünk egy ösvényünket keresztező földút túloldalán.

Az Országos Kéktúra egyik legfárasztóbb szakasza, a Mátra-gerincen vezető következik. Felkaptatunk a Nagy-Szár-hegy csúcsára, majd leereszkedünk a Cserepesi-nyereg turistapihenőjébe. Innen 700 méterig emelkedünk a Cserepes-tető oldalában. Rövidesen a Selyem-tisztásra érünk, ahonnan az Oroszlánvár csúcsára kaptatunk fel. A keleti oldal túránk egyik legmeredekebb lejtője, amely egészen a Domoszlói-kapu nyergéig tart, majd újra kapaszkodunk a Jagusra. A csúcs utáni nyeregből balra tartunk, és elhaladunk egy erdészház mellett, hogy aztán a Nagy-Zúgó-hegy tetején gyönyörködhessünk a dél felé nyíló panorámában.

Innen a meredek ereszkedés után már a Szederjes-tetőre vezető kaptató következik. A túloldali lejtőn kerítéseken át érjük el a Jóidő-nyak nyergébe vezető utat. Fent a nyereg elágazásában jobbra térünk, aztán a Remetetisztáson a földutat elhagyva gyalogösvényen lépünk az erdőbe. Felkaptatunk a Cseresnyés-tetőre, majd átlendülünk a Gazos-kőre, az Átrád-tetőre és a Kalapos-tetőre. Innen kerítés mellett szintezünk, aztán a végénél leereszkedünk az Őr-hegyről. Figyeljük a jelzéseket, mert könnyű utat téveszteni a szinte egymásba érő irtások, ritkítások és keresztező földutak között!

A Sólyom-kút előtt ösvényre térünk egy patakvölgyben, majd az erdőből kilépve a keréknyomon aszfaltútra jutunk, amelyen északnak indulunk Sirok felé, ahol választhatunk, hogy a vasútállomáson vagy a Hunor étterem teraszánál pecsételhetünk.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!