Skip to main content

OKT 22 – Sirok – Szarvaskő

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 19.8 km
  • Szintemelkedés 610 m
  • Szintcsökkenés 540 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Sirokot a temető sarkánál balra térve hagyjuk el, és meredeken kapaszkodni kezdünk a stilizált várkapun átvezető aszfaltozott úton. A vár alatti nyeregben a kék jelzés észak-északkelet felé vezet tovább a gerinc hosszú tisztásán, majd betér az erdőbe. Figyeljük az út jobb oldalát, nehogy elvétsük a Barát- és Apáca-sziklákhoz vezető letérőt.

A gerinc ösvénye néhány perc után földúttá szélesedik, aztán az erdőből kilépve felvezet az irtásfoltos Alma-lápa-tetőre. A kanyar után továbbra is a gerincet követjük, aztán egy elágazásban balra térünk, és ereszkedni kezdünk Rozsnakpusztára és bélyegzünk a gémeskút közelében lévő magányos körtefánál. A tisztás szélére kiérve jobbra, majd pár lépés után balra fordulunk, és átvágunk a vadászház bekerített telkéhez. Bélyegzés után rátérünk a vadászháznál kezdődő keskeny aszfaltútra, és északkeletnek indulva nagyjából egy órát ballagunk. Egy hajtűkanyar után jobbra fordulunk az Egerbakta és Bükkszék közötti országútra, majd kétszáz lépéssel odébb balra, Bátor községe felé.

A Laskó-patak hídja után az elágazásban jobbra indulunk, és a völgy alján, mezők között haladva beérünk az erdőbe, majd egy kis vízfolyáson átkelve kaptatni kezdünk a jól járható dózerúton. Bő félórás emelkedés után irtásfoltokon átvágva érkezünk meg a Gilitka gerincére, és az útelágazásban élesen balra fordulunk. Továbbra is irtásfoltokkal tarkított terepen haladunk, aztán a Kotmány orrára felérve ismét belépünk az erdőbe, és jól kijárt földúton megyünk tovább a gerincen.

Néhány tisztás után hirtelen ligetes domboldalba érünk, ahol több keréknyomot is láthatunk, de nekünk kelet-északkelet felé indulva, egy középtájon futó gyalogösvényen kell leereszkednünk. Amikor végül az ösvény elvész egy bokros területen, tartsunk egyenesen keletnek, így hamarosan kiérünk a keskeny aszfaltút hajtűkanyarjába, amelyen nagyjából negyedóra alatt juthatunk el Szarvaskőre. Itt a az OKK pecsételődoboza az állomásépület kerítésénél és a Vár presszó bejáratánál van. Majd a templom alatt balra fordulva kiérünk a 25-ös főútra.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!