Skip to main content

OKT 17 – Nagymaros – Nógrád

Országos Kéktúra
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 40.3 km
  • Szintemelkedés 1735 m
  • Szintcsökkenés 1615 m
  • Nehézség 5/5
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


A kiindulópont Nagymaros kompkikötője, de pecsételni a vasútállomás peronján tudunk. A települést elhagyva belépünk az erdőbe, és a Templom-völgyig kaptatunk, majd egy kis terasz után addig kapaszkodunk, amíg a gyalogút kikanyarodik a hegyoldalba. Az elágazásban balra térve a Szent Mihály-hegy és a Hegyes-tető közti gerincélre jutunk, és az Ürmös-réten át elérjük a csúcson lévő Julianus barát tornyot.

Az északi oldalban a Világos-térig ereszkedünk, majd a rét túloldalán a fák közti keréknyomon megyünk tovább a Köves-mezőre. Ezen átvágva keresztezzük az aszfaltutat, és azzal párhuzamosan balra indulunk tovább. Később átkelünk az út bal oldalára, hogy egy keskeny rétsávot követve leereszkedjünk a völgybe. Innen jobbra egy széles földút vezet ki keskeny és kanyargós utakra, gyakori irányváltások közepette érkezünk a Törökmező turistaházhoz. A pecsételődobozt a turistaház éttermének bejáratánál a falon találjuk. Pecsételés után az épület mögötti ösvényen leereszkedünk a Halastó völgyébe, keresztezzük a Malom-völgyi-patakot, és balra, majd egy elágazásban élesen jobbra térve felkapaszkodunk a fennsíkra.

A Békás-rétet először elkerüljük az erdőben, de később átvágunk rajta. Földutunk nemsokára ösvénnyé szűkül, amelyen leereszkedünk a Kóspallagra vezető országútra. Innen hamar beérhetünk a községbe, amelyen átgyalogolva nekiindulunk a kálváriához vezető kaptatónak. A tetőn a keréknyomok bal kéz felé, majd a következő útelágazásban jobbra térnek. A gerincen átbukva leereszkedünk a Ló-hegyi-patak völgyébe, és a vízfolyás

túlpartján haladó ösvényre lépünk. Ez Kóspallag felett balra törik, majd a Nagyirtáspusztára vezető országútra tér, amelyen jobbra fordulunk a Kisinóci turistaház felé, és a teraszos sörkert faoszlopán található bélyegzővel pecsételünk.

Az utat folytatva pár lépés után széles keréknyomra térünk az aszfaltról, és egy erdőfolton át a Pokol-völgyi-patakhoz érünk. A túlparti földúton megérkezünk a 700 méteres tengerszint feletti magasságig egyenesen emelkedő Inóci-vágásba, amelynek tetejétől kanyargós erdei úton kapaszkodunk tovább a Luczenbacher úthoz. A Gács-nyeregnél elérjük a Nagy-hideg-hegyi turistaház szervizútját, majd dombok között hullámozva ismét rátérünk a korábban már keresztezett makadámútra. Felérve a Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz, bent a ház büféjénél pecsételünk.

Szintezve haladunk tovább, aztán az erdőben jobbra térünk egy meredeken ereszkedő ösvényre, amely földútra jut ki. Elérjük a Rakodó nyergét, ahonnan felkaptatunk az Égés-tetőre. Utunkat a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos közti gerincen folytatjuk utóbbi csúcsáig. Érdemes a kilátóból megtekinteni a páratlan börzsönyi panorámát. A lapos tetőt elhagyva egy jól kijárt ösvényen ereszkedünk az Árva-kúti-rétig, és rátérünk a Három-hárs gerincét követő földútra.

A Fultán-kereszt utáni elágazásban balra fordulunk, és kevésbé kijárt nyomokon átvágunk a fiataloson. Az ösvény a régi erdőbe vezet. Rövidesen rátérünk a Saj-kút-bércen haladó gyalogútra. Megközelítőleg húsz perc múlva jobbra fordulunk a Saj-kút mellett futó útra, majd leereszkedünk a Boros-patak völgyébe. A vízfolyáson átkelve felkapaszkodunk a Szalatnya oldalába, aztán hosszú menet után egy lezárt fémsorompónál elhagyjuk az erdőt, és a mezőkön futó keréknyomokon lejutunk a Fekete-patak völgyébe. A túlpartra áttérve felhágunk a dombtetőre, a jobbkanyar után az elágazásban, a feszületnél jobbra fordulunk, majd a Kálvária-domb és a földek közt haladva leereszkedünk Nógrád községbe. A vasútállomás várótermében, a jegypénztárnál találjuk a pecsételődobozt a bélyegzővel.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!