Skip to main content

OKT 27 – Nagy-nyugodó-nyereg – Hollóháza

Országos Kéktúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 45 km
  • Szintemelkedés 1485 m
  • Szintcsökkenés 1535 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Nagy-nyugodó nyergéből pecsételés után észak felé indulva átkelünk a szomszédos Vörös-nyeregbe, ahonnan balra lefelé fordulunk. Innen félórás kitérővel juthatunk el a Magas-hegy kilátójába vagy a kalandparkhoz. Lefelé haladva a Körtefa-nyereg után elérünk egy aszfaltúthoz, s azon jobbra fordulva a Vörös-kő vendégházhoz megyünk. Pecsételni a vendégház kerítésére kihelyezett bányi-nyergi bélyegzővel tudunk.

Itt balra letérünk az országútról, majd a Som-hegy (Hosszú-domb) keleti oldalában haladunk tovább. Később balra térve újból kapaszkodni kezdünk. A gerincre felérve, hullámvasutazva jutunk el a Cserép-tó nyeregébe. A kereszteződésben három földút is kínálkozik, de mi egy először alig kivehető ösvényen indulunk el a pihenő mellett. A szurdokban a nagy irtásfolt után az ösvény földúttá alakul, mi viszont a gyalogúton megyünk tovább a völgy alja közelében. Az út az árok jobb oldalára térve az erdőn át Vágáshutára visz, ahol a pecsételőhelyet a vendégházzal szemben az információs táblán, a telefonfülke mellett találjuk.

A községet elhagyva az aszfaltúton a Margit-kútig baktatunk, majd a földúton indulunk tovább a Hollós-völgyben. Az erdőbe érve letérünk az útról, és meredek kaptatóval jutunk a dombtetőre. A gyalogút később földútba torkollik, amelyen aztán leereszkedünk Nagyhutára. A faluban a Polgármesteri Hivatal épülete előtti vaskerítésen, az útjelző tábla mellett kihelyezett bélyegzővel pecsételünk.

Továbbhaladunk Kishutára, és átvágunk rajta. A kisvasút vonalát elérve balra fordulunk, majd letérünk jobbra a Szuha-völgybe, ahonnan a széles úttal párhuzamos ösvény Bózsvára visz, ahol pecsételőhelyeket találunk: közvetlenül a kék mentén, a faluház előtti villanyoszlopon, és kitérővel az Esze Tamás úton, a Kőbérc Panzió Étteremben.

A települést elhagyva balra térünk a dombhátra kapaszkodó aszfaltútra, a túloldalon pedig ráfordulunk a felszámolt Hegyközi Kisvasút nyomvonalára. Átkelünk a Nyíri-patakon, s a túlparton bejutunk Füzérkomlósra. Átvágunk a községen, és az utolsó házak után balra térünk a kerékpárútra. Dombhátra kapaszkodunk, aztán a tetőről leereszkedünk a Bisó-patak völgyébe, és az új kerékpárúton kellemes sétával érünk Füzérközpontjába. Pecsételni a Koronaőr Vendégház kerítésrácsára és a füzéri italbolt előtti kékkör információs táblára felszerelt bélyegzőkkel tudunk.

A községet elhagyva nyugati irányból megkerüljük az erősséget, majd utunk a Pap-rét és a Senyánszki-rét után a Csata-réti erdészházhoz vezet. Az épületet megkerülve felmászunk a Kakas-bérc nyergébe, majd a Nyársasok oldalában kaptatunk tovább. Újabb 100 m emelkedés után a kőfolyáson jobbra kisétálva kijutunk az erdőből a hegyoldal kilátópontjára. Az ösvényre visszatérve folytatódik a hegymászás, aztán a gerincen hullámvasutazva elérjük a Nagy-Milic csúcsát. Innen átlendülünk a következő tetőre, balra rátérünk a földútra, és az erdőben leereszkedünk rajta a Hollóházáról Lászlótanyára tartó aszfaltútra.

Ezen érjük el a Bodó-rét peremét, ahol a K+ leágazásánál egy útjelző oszlopon találjuk a kéktúra pecsételődobozt a bélyegzővel. Tovább a kéken, közel 400 m múlva a rét szélén lévő esőbeállóban szintén bélyegezhetünk a bodó-réti pecséttel.

A keskeny aszfaltúton visszatérünk az erdőbe, s rövidesen letérünk egy földútra, majd ismét az aszfaltúton haladva pár száz méter után balra leereszkedünk a Dög-térre, átvágunk rajta az alig látható nyomokon, aztán egy erdősávon kijutunk a Sarjános-rétre. Jobbra térünk, végighaladunk a Magas-tető nyugati oldalában, és a fák közül kilépve beérünk Hollóházára.

A jelzéseket követve elérjük a buszforduló terét, ahol az OKT-emlékmű áll. Megérkeztünk az Országos Kéktúra keleti végpontjához. Hollóházi kéktúra pecsétünket az emlékműhöz közeli Vadász sörözőben találjuk, de bélyegezhetünk a kék nyomvonaláról letérve a Balkon büfénél, vagy a Porcelángyár bejáratánál kihelyezett bélyegzőkkel is.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!