Skip to main content

OKT 16 – Dobogókő – Visegrád, komp

Országos Kéktúra
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 24.5 km
  • Szintemelkedés 620 m
  • Szintcsökkenés 1205 m
  • Nehézség 5/4
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Pecsételés után elindulunk Dobogókőről, kelet felé bandukolunk a hegygerincen, elhaladunk a Hotel Nimród épülete mögött, és leereszkedünk a gerinc alatt vezető keskeny aszfaltúthoz. Hamarosan megpillantjuk a Makovecz Imre tervezte síház épületét.

Elmegyünk mellette, és még mielőtt a sípálya felső végére érnénk, jobbra kanyarodunk az aszfaltútból kiágazó földútra.

Követjük a jelet, az Öreg-vágás-hegyen haladunk, majd meredeken ereszkedünk a Bükkös-patak völgyébe, és elérjük a Sikárosi-rét északnyugati sarkát. Délkelet felé indulunk tovább, utunk egy ideig együtt halad a piros jelzéssel, majd miután az leválik, elérjük a Szilágyi Bernát-forrást. Rövidesen elhagyjuk az erdőt, és kiérünk a Sikárosi-rét egy másik részére, innen a Sikárosi erdészház az irány, ahol az erdészház előtti fán kihelyezett bélyegzővel pecsételünk. Az bekötőútján teszünk néhány lépést, aztán a kerítés végénél jobbra fordulunk, és elérjük az erdőt.

A Lenkó-emlékmű után utunk befordul a Bükkös-patak völgyébe. Elhaladunk az egykori gyermektábor mellett, majd egy kis hídon átkelünk a Bükkös-patak felett. A következő elágazásnál a kék sáv balra tér, innen érjük el a Pilisszentlászló előtti gerincet, majd a községet. A faluban három helyen is bélyegezhetünk, a Kis Rigó Étterem kapujánál, a Gesztenyés Étterem bejáratánál és a Janosikova kocsmában. Ha ez utóbbit választjuk, kis kitérőt kell tennünk a Béke utcába (kb. 90 m).

A főtérről a Honvéd utcán indulunk tovább, és elhagyjuk a házakat. A kapaszkodó meredeksége csak a Rózsa-hegy nyergében enyhül. Keresztezzük a Szent László-hegy gerincét, majd hosszú ereszkedésbe kezdünk. Az erdő szélén megpillantjuk a Pap-réti erdészházat a ház kerítésén a pecsételődobozzal. Pecsételés után átvágunk az erdészeti aszfaltutak kereszteződésén, és hamarosan elhaladunk a Pálócki-rét mellett.

Útelágazáshoz érkezünk. Balra fordulva követjük a jelet, egy ideig vadszederbokrok közt haladunk. Megérkeztünk az Urak asztala meredeken leszakadó keleti oldalába. Röviden ereszkedünk a Vízverés nyergének tisztására, innen az Őr-hegy dombhátára kapaszkodunk, amelynek a végén kilátóponthoz érkezünk. Ereszkedni kezdünk egészen a Visegrádi-kapu nyergéig, ahol rátérünk a földútra, majd kis kaptatóval felérünk a Sóstó-rétre. Onnan a Fekete-hegy ligetes tetejére megyünk, majd lejutunk a Nagy-Villámnyergében elterülő hatalmas autóparkolóhoz. A pecsételőhelyekhez kis kitérővel juthatunk el és választhatunk, hol bélyegzünk, vagy a Nagy-Villám Vendéglő főbejáratánál, vagy fent a csúcson a Zsitvay-kilátó ajtajánál.

Továbbindulunk, és hamarosan elérünk a visegrádi fellegvár autóparkolójához, illetve az állandóan vizet adó csobogókhoz. A fellegvár kapujához vezető feljáróút kezdete mellett bal oldalon pillantjuk meg a hegyről levezető gyalogösvényt. Erre rákanyarodva megközelítőleg húszperces ereszkedéssel érkezünk meg Visegrádra. A Rév utcán lemegyünk a Duna-parton futó 11-es főútig, egy aluljárón átkelünk alatta. Itt kompra szállhatunk, hogy a túlsó parton Nagymarosról folytathassuk utunkat. A kompnál, a kikötő felhajtójánál egy villanyoszlopon találjuk a pecsételődobozt.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!