Skip to main content

OKT 08 – Városlőd-Kislőd vá. – Zirc

Országos Kéktúra
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 41.4 km
  • Szintemelkedés 1036 m
  • Szintcsökkenés 943 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Pecsételés után a vasútállomásról Városlődirányába indulunk. Az aszfaltúton hamarosan el is érjük a szélső házakat. A hosszú Pille utcára, majd a Kossuth utcára ráfordulva nézhetjük meg a faluközpontban a templomot. A német nemzetiségi tájháznál

fordulunk jobbra. A sarkon, a Fenyves kocsmában találjuk a másik városlődi pecsétet.

Tovább, egy öreg kőhídon átballagunk a Torna-patak felett és egy aluljárón a vasút alatt, majd balra, a Hölgykő utcára térve, az utolsó házak után a 8-as főút alatt is átkelünk. Az aluljáró túlsó oldalán felkapaszkodunk a Csehbánya község felé induló aszfaltútra, s azon megyünk tovább. Később a Hölgykő várához vezető kék romjelzések indulnak jobb kéz felé, de mi balra, a Torna-patakot tápláló egyik kis erecske völgyébe ereszkedünk le, majd egy rétre kapaszkodunk fel. Rövidesen erdei útra térve leereszkedünk a Pince-forrásnál a Torna völgyébe, átlábalunk rajta egy gázlónál, és elhagyjuk a kék kereszt jelzés Csehbányára induló letérését.

Hamarosan egy használaton kívüli vasúti nyomvonal vezet minket végig a Vámos-patak völgyén, erdőben haladva, átkelve a lapos dombgerincre. Egy erdei pihenőhely asztalai és esőbeállója mellett keresztezzük a bauxitszállító utat. Rátérünk az innen észak felé induló földútra. Egy kis patak völgyébe leereszkedve érjük el a vadászházat, utána rátérünk a murvás útra.

Az enyhén lejtő földút végigkanyarog a völgy alján a Jáger-rét mentén. Bő egy kilométer után, egy éles balkanyar előtt, a kék jelzések jobb kéz felé, egy ösvényre vezetnek a meredek

hegyoldalban. A bélyegzéshez viszont tovább kell menni az úton, amíg egy éles balkanyar után el nem érjük Németbánya szélső házait. A pecsételődobozt a Kossuth utca végén, egy faoszlopon találjuk. Bélyegzés után visszatérünk a kék jelzés leágazásába. A Szállás-tető lapos fennsíkjára érve hullámvasutazva haladunk tovább az erdőben egészen Bakonybélig. Egy hosszabb, aszfaltozott ereszkedő végén elmegyünk a Gerence fogadó mellett, ami egyben az egyik bakonybéli pecsételőhely is. A bélyegző a fogadó bejáratánál az ablakban került kihelyezésre.

Visszatérve az Országos Kéktúra nyomvonalára, egy fahídon keresztezzük a Gerencét, egy réten átvágva elhaladunk a Bakony Hotel parkjának kapuja előtt, aztán az Ady Endre utcán érjük el Bakonybél főutcáját, a Pápai utat. Pecsételőhelyet a faluban a Vadszőlő Étteremnél is találunk. A községet elhagyva nagyjából két kilométer után térünk le kényelmes utunkról balra, keréknyomokra, majd néhány lépés után hirtelen váltással jobbra, egy erdei ösvényre. Meredeken kapaszkodni kezdünk, a kimerítő kaptató végén elérjük az erdőhatárt, rátérünk a kanyargós Lipka útra, de erdei ösvényeken vágjuk át a szerpentinkanyarjait.

Feljebb az aszfaltúton kanyarogva érkezünk a Kőris-hegy tetejére, a radarállomás parkolójába. A parkolótól már néhány lépéssel elérhető a 709 méter magas hegytetőn álló Vajda Péter-kilátó építménye, melynek lábán, a faoszlopon találjuk a pecsételődobozt a bélyegzővel.

A Kőris-hegyről jól kijárt gyalogúton kezdjük meg az ereszkedést, hamarosan magunk mögött hagyjuk az erdőt, és a mezők szélén átvágva kiérünk a Szépalmapusztára tartó murvás kocsiútra. Elhaladunk a Hotel Szépalmához vezető bekötőút elágazása mellett, és folytatjuk túránkat az itt már aszfaltburkolatos úton.

Sokáig megyünk az aszfaltcsíkon, majd az erdőszélen, a szélső fák között haladó ösvényen, aztán újra az aszfalton. Borzaváron három helyen is bélyegezhetünk a Fő úton végighaladva: a Polgármesteri Hivatal épülete előtt, a vegyesbolt melletti kerítésen, valamint az Oázis presszó teraszán.

A bélyegzőlenyomat beszerzését követően leereszkedünk a Borzavári-ér völgyébe. Hamarosan elérjük Zircet. A vasútállomáson pecsételünk, a pecsételődobozt a jegypénztár mellett találjuk.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!