Skip to main content

OKT 12 – Dorog – Piliscsaba

Országos Kéktúra
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 18.7 km
  • Szintemelkedés 505 m
  • Szintcsökkenés 401 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Dorog vasútállomás-épülete mellől leereszkedünk a vágányok alatt húzódó hosszú aluljáróba, és balra indulunk. A Zsigmondy Vilmos-lakótelep szélén jövünk fel, irány a Petőfi tér, a Köztársaság út, majd a Hársfa utca és végül a Kesztölci út, ahonnan felkapaszkodunk a már rég felszámolt homokvasút töltésére. Az út innen már a töltés mellett halad, ezen ballagunk egészen Dorog utolsó házáig. A legutolsó kerítés végénél balra fordulunk. Keresztezzük a Kenyér-mezői-patakot, majd elérjük a lőtér és a kutyakiképző mezejét. Eljutunk az erdő szélére, és a távolban megpillantjuk a Kétágú-hegyet. Utunk beletorkollik a Dorogot elkerülő 117-es útba. Balra indulunk, és rögtön utána jobbra tartva beérünk Kesztölcre.

A községben kanyarogva hamarosan elérjük az Esztergomi utcát, amelyről pár száz méter után balra térünk. A házakat elhagyva folyamatos emelkedés mellett egy széles hegytetőre jutunk, ahonnan egy aszfaltcsíkig megyünk tovább. Ezt keresztezve újabb emelkedő következik, amely az erdőszélhez tartva felvezet a Kétágú-hegy oldalába. A rét közepén jobbra fordulunk, és a Sziklák alatti dűlőn végigoldalazva, majd egy kisebb gerincre történő felkapaszkodás után leereszkedünk a Klastrompusztára vezető aszfaltútig. Klastrompusztára érve vagy a Tölgyfa büfé kapuján kihelyezett bélyegzővel, vagy továbbhaladva a kéken a Kémény utca – Klastrompuszta út elágazásában a villanyoszlopra felszerelt bélyegzővel pecsételünk.

Továbbindulva rövid kaptató vezet a következő gerincre. Odafenn

elhaladunk a Szent Péter-fa mellett, majd elérjük az erdő szélét. A Vad-föld mezejétől egészen Piliscsévig ereszkedünk. A római katolikus templomnál rátérünk a főutcára, elballagunk a második világháborús katonai temető előtt, és ahol a főút jobbra fordul, mi balra térünk. Megyünk tovább a Temető utcán, innen balra fordulunk a Szilvás utcára. A községet elhagyva utunk a Gyertyános oldalában emelkedik, néha két méter mélyre is bevágódva a homokos talajba. Követve a kék jelet, és a nagyjából negyedórás út végén megpillantjuk Piliscsabavárosának szélső házait. A pecsételődobozt még a vasúti sínek keresztezése előtt, a Wesselényi, az Árpád vezér és a Kálmán király utca találkozásánál, egy villanyoszlopon találjuk meg.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!