Skip to main content

OKT 13 – Piliscsaba – Hűvösvölgy

Országos Kéktúra
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 21.7 km
  • Szintemelkedés 546 m
  • Szintcsökkenés 548 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Piliscsabán a pecsételést követően a Bajcsy-Zsilinszky utcára érünk, keresztezzük a vasúti síneket, majd a Béla király utcán jobbra térünk, a sírkert sarkánál pedig kifordulunk a Temető utcára, amelyen elérjük a 10-es főutat. Átvágunk rajta, az Új utcán indulunk tovább, majd balra térünk a Kálvária utcára, és elhagyjuk a várost. Egy sorompónál jobbra tartunk, később pedig balra, a széles Kőris-völgybe kanyarodunk. Hamarosan elérjük az Erzsébet-kutat, ahonnan egyenesen indulunk tovább az emelkedőn.

A Bükkös-árok kemény kapaszkodója után érjük el az erdő szélét a Nagy-szénás és a Kutya-hegy közötti széles nyereg füves tisztásánál. A tisztás közepén álló fenyőcsoport előtt balra térünk, majd kiérünk a Nagy-szénás mindig szeles tetejére. Elindulunk délkelet felé, a távolban jól látható Hármashatár-hegy irányába. Kis kopár nyeregben ereszkedünk, irány a Nagy-szénás turistaházának helyén álló emlékfal.

Innen a tanösvényen folytatjuk az utunkat. Ritkás fenyőerdőbe érünk, majd egy kopár oldalból megpillantjuk Nagykovácsit. Leereszkedünk a Felső-Zsíros-hegyen álló hétvégi házak széléig, utunk aszfaltútba torkollik, azon indulunk tovább. Együtt halad a kék, a sárga és a zöld jelzés. Egy sorompó után elfogy alólunk az aszfalt, s pár perc alatt elérjük a Zsíros-hegy hajdani turistaházának tisztását.

Az Országos Kéktúra nyomvonala átvág a réten. Az erdőbe belépve feltűnik a Muflon itató épülete. A Muflon Itató kerítésén belül, és kint, közvetlenül a kapu előtti tölgyfán is megtaláljuk a pecsételődobozt.

Az erdei ösvényen folytatjuk utunkat, haladunk a Remete-hegy felé, enyhe kaptató végén érjük el az erdős tetőt, ahonnan meredeken ereszkedünk a Remete-szurdokba – mígnem lejutunk ahhoz az útra görgetett sziklatömbhöz, amely az autók elől zárja le a völgyet. A szurdok alján beérünk a házak közé, az Ördögárok utcán balra indulva kaptatunk az emelkedőn, majd megint balra fordulunk a Kerékhegyi utcán, onnan jobbra, a Hímes utcára. Elhaladunk a máriaremetei Kisboldogasszony templom kapuja előtt, és a park túlsó végén beérünk a családi házak közé.

Leereszkedünk a Zsíroshegyi útra, végigmegyünk rajta, és Náncsi néni vendéglőjétől kimegyünk a Nagy-rétre, ahonnan a Fazekas-hegy széles hátán átvágva elérjük a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút végállomását Hűvösvölgyben. Itt pecsételünk, vagy a Gyermekvasút várótermében, vagy a peronon kihelyezett bélyegzővel.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!