Skip to main content

Gereblye-kő, Arka gyalogtúra

5
(1 Értékelés)
Gyalogtúra
Kedvenceink
Kutyabarát
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
 • Túra típusa
  Gyalogtúra
  Kedvenceink
  Kutyabarát
 • Túra hossza 10.07 km
 • Szintemelkedés 396 m
 • Szintcsökkenés 396 m
 • Nehézség 5/3
 • Becsült szintidő 4ó 5p
 • Régió Észak-Magyarország
 • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Arka egy szép és csendes kis falu, amely a Zemplén-hegység nyugati részén található. Bár a faluban kevesebb mint ötven ember él, mégis rendkívül hangulatos. A Boldogkő várának árnyékában fekvő falu sajnos kevesebb figyelmet kap mint kellene, érdemes meglátogatni és felfedezni magát a települést és a környékbeli erdőket is. Rengeteg érdekességet és rejtett kilátópontot tartogat a környék, ilyen például a Gereblye-kő is. Talán a falu elszigeteltsége miatt kevesen ismerik, de ez a környék azoknak ajánlott, akik szeretik felfedezni az olyan helyeket, amelyeket csak néhány erdész és favágó ismer. Ha szereted a csendet és a természetet, akkor Arka és környéke tökéletes helyszín lehet számodra. Itt elmenekülhetsz a mindennapi élet zajától és nyugodt pihenésben részesülj.

Röviden az útvonalról

Arkáról indulva a Gereblye-kő irányába, egy ideig még a falu határában, gyümölcsös és patakmeder között vezet az utunk. Majd egy idő után elértünk egy nagyobb elágazáshoz, ahol egy meredek hegyoldalon futó útra csatlakozunk szinte merőlegesen. Itt érdemes szusszannunk egy kicsit mert több utat mutat a térkép, de iazából csak egy járható de még az is nagyban függ milyen évszakban és mennyi túrázó járt itt előttünk. Haladva az úton kémleltük a tájat mert lassan feltűnik már a Gereblye-kő. Egyszer csak egy hatalmas sziklaképződmény, a Gereblye-kő tűnik fel előttünk. Ezt a lépcsőzetes felépítésű sziklaszirtet könnyedén lehet megmászni, és a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Hernád-völgyre, Arka falura és a környező településekre. Ez a lenyűgöző, természetes kilátópont 560 méter magasan található, és a környékbelieken kívül nem sokan ismerik. A távolban a Bükk vonulata és az Aggteleki-karszt is látható, valamint északnyugati irányban Kassa városa tűnik fel.

További túráinkat megtaláljátok a Részletes kereső aloldalunkon.

Túra mentén
Erdészház
Hegycsúcs
Kút
Parkoló
Patak
Pihenő
Szikla
Templom
Természetes kilátó

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

Haladva az úton kémleltük a tájat mert lassan feltűnik már a Gereblye-kő. Egyszer csak egy hatalmas sziklaképződmény, a Gereblye-kő tűnik fel előttünk. Ezt a lépcsőzetes felépítésű sziklaszirtet könnyedén lehet megmászni, és a tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Hernád-völgyre, Arka falura és a környező településekre. Ez a lenyűgöző, természetes kilátópont 560 méter magasan található, és a környékbelieken kívül nem sokan ismerik. A távolban a Bükk vonulata és az Aggteleki-karszt is látható, valamint északnyugati irányban Kassa városa tűnik fel.