Skip to main content

Őz tanösvény

Tanösvény
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Tanösvény
  • Túra hossza 5 km
  • Nehézség 5/1
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Az Őz tanösvény Felsőregmecről indul, mely település a honfoglalás korától lakott hely. Nevezetessége a XII. században román stílusban épült, árpád-kori templom.

Felsőregmecet elhagyva az út két oldalán őshonos szürkemarha csorda látható. Az őz jelzést követve a közúton megyünk Alsóregmec irányába. Az út két oldalán mezőgazdasági termelés folyik. Bal oldalon kicsit távolabb a nedves, zsombékos patakparti fátlan növénytársulásokon túl a Ronyva-patakot szegélyező füzesek láthatók.

A patak egyben országhatár is, melynek másik oldalán a Zempléni szigethegység hegyei láthatók, aminek oldalába, illetve völgyeibe apró szlovák falvak bújnak meg. Út közben kerékpárosokkal találkozhatunk, mivel ez az út az Eurovelo európai kerékpárút hálózat része.

Alsóregmec tipikus szalagtelkes útifalu, mely egykor a Kazinczy család birtoka volt. A Kazinczy-kúria helyét, ma emléktábla őrzi, itt töltötte gyermekkorát Kazinczy Ferenc író és nyelvújító. Érdemes megállni egy pillanatra a település központjába a görög katolikus templom mellett található Kazinczy-emlékligetben valamint a régi csörgői út szélén lévő Kazinczy-temetőben. Tovább haladva az őz jelzést figyelve a Fedor-tanyánál érjük el a Vadmacska tanösvényt.

Forrás: mikohaza.hu

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!