Skip to main content

Róka tanösvény

Tanösvény
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Tanösvény
  • Túra hossza 3 km
  • Nehézség 5/1
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Vilyvitányi Kálváriától indul a Róka tanösvény, mely a Szabadság utcán hagyja el a falut. A Határtó és az Akácdűlő között földúton halad tovább, az aszfaltos útig.  Ezen a szántóföldi területen nagyüzemi mezőgazdasági termelés folyik, ahol az augusztusi hajnalokon a tarlón egerésző rókát pillanthatjuk meg. Télen a szántásokon egerészölyv keresi táplálékát.

Innen szintén földúton folytatódik tovább, a róka jelzést követve, mely a Bózsva-patak két oldalán elterülő réteken vezet keresztül. Itt ezen a vizes réteken érdemes egy kicsit elidőzni.  Hegyvidéki vizes élőhelyekre jellemző védett növényeket és állatokat figyelhetünk meg, többek között növények közül az őszi vérfű, melyhez több lepkefaj is kötődik, valamint bánsági sás, kornics tárnics, mocsári nőszirom, réti kakukk szegfű stb. Az állatok közül egy békászó sas pár táplálkozó területe található itt és láthatunk még harist, fekete gólyát is.

Elérkezünk Malom alatti réthez, ahol a Ketel Magyarjai Lovasvégen hucul lovakon lovaglás, hagyományos magyar állatfajták és íjászati lehetőség is várja a turistákat.  A Bózsva-patakon átkelve az út balra fordul végig az éger fákkal szegélyezett patakon, majd egy nagy vadcseresznye fánál délre fordul – a róka jelzés mentén -, ahol egy
vadföld mellett haladva éri el a Lucskai-forrást, ami a Róka tanösvény vége.

Itt pihenőhely található tűzrakó hellyel, mely a Fekete gólya tanösvény része, így innen ezen az új tanösvényen érhetjük el Mikóházát illetve a Fekete-hegyi kilátót, a Fekete-hegyi és a Borz tanösvényt.

Forrás: www.mikohaza.hu

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!