Skip to main content

OKT 09 – Zirc – Bodajk, Csókakő vmh.

Országos Kéktúra
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 60 km
  • Szintemelkedés 1148 m
  • Szintcsökkenés 1384 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


Zirc városából Nagyesztergárra gyalogolunk, s ott az Erdei Ferenc utcába jobbra fordulva jutunk el a község szélére. A keréknyomokon haladva egy völgybe érünk, majd jobbra térve kapaszkodunk fel a domboldalba. Később a Gaja patak mellett gyalogolva aszfaltútra

váltunk, majd egy fahídon kelünk át a vízfolyáson. Utunk Bakonynánára visz. A község Alkotmány utca – Tési út elágazásában a sávjelzések jobbra vezetnek. Ebben az elágazásban találjuk a villanyoszlopra szerelt pecsételődobozt.

Kavicsos sétányon haladunk tovább, az egykori fűrészmalom épületét elhagyva betérünk az erdőbe, és irány a Vadalmás dombgerince, ahonnan visszaereszkedünk a Gaja látnivalókban bővelkedő, szurdokszerű völgyébe, amelynek túlsó végén elérjük a Szentkút ligetét, majd Jásdot. Jásdon két pecsételőhely közül is választhatunk, vagy a vegyesboltnál vagy a bisztrónál bélyegzünk.

Pecsételés után a Patak utcán haladva, a gyalogút végén, ismét érintjük a Gaja vízfolyását, majd felkapaszkodunk a Tési-fennsíkra. Innen rövid kitérővel felkereshetjük a 2014-ben átadott Széchenyi Zsigmond-kilátót. Elérjük Tést és Csőszpusztát. Csőszpusztán az Alba Regia Barlangkutató háznál pecsételünk.

Bélyegzés után visszatérünk az Országos Kéktúra útvonalára, és továbbmegyünk a Hamuházig. Kavicsos földúton haladunk, amelyről rögtön egy ösvényre, jobbra térünk le, majd balra, a keréknyomokra fordulunk. Elérjük a Tűzköves-árkot, s rövidesen egy hatalmas irtásfolt felső peremére érkezünk. Ereszkedünk, érintjük az erdei szentélyt, a völgyben futó úton pedig balra

indulunk. A Kisgyón Természetbarát Telepnél elágazásba érünk. Itt az OKT nyomvonala jobbra vezet.  Dönthetünk, hogy pecsétért kis kitérővel (kb. 50 m) elmegyünk a Gyöngyvirág Kulcsosházhoz, vagy tovább a kéken egy nagy elágazásban a Kékkör információs táblájánál bélyegzünk.

Pecsételés után folytatjuk utunkat a Dóra-hegy megmászásával. Hamarosan a keréknyomok egy földútba torkollnak: itt délkelet felé indulunk, majd a földutak villaszerű elágazásában balra térünk. Többször keresztezzük a távvezetéket, és először jobbra, aztán balra, egy másik földútra fordulunk. A piros sáv jelzésnél jobbra tartunk. Bakonykútiban ráfordulunk a Szabadság utcára. Az utca végén, a buszmegállónál, szemben a Polgármesteri Hivatallal találjuk meg a pecsételődobozt egy villanyoszlopon. A főutcán megyünk tovább, és jobbra fordulunk az Ady Endre utcába. Felkapaszkodunk a község fölé magasodó fennsíkra, ezt követően leereszkedünk a völgybe. Megmásszuk a következő dombot, majd a Bogrács-hegy után az elágazásban balra térünk. A völgyben futó országúton mintegy 100 méternyit haladunk jobbra, a bánya bekötőútjáról pedig belépünk az erdőbe. A Becsali büféhez érve a falra kihelyezett pecsételődoboznál bélyegzünk.

Pecsételés után a Fehérvárcsurgó víztározó déli végét megkerülő aszfaltúton haladunk, a gátnál ráfordulunk a keréknyomokra. Keresztezzük az országutat, és betérünk az üdülőtelep házai között vezető utcára. Hamarosan jobbra térve (egy kapun keresztül) belépünk a fák közé. Irány az Öreg-hegy, onnan lefelé haladva elérjük a patakot, és a keményre taposott gyalogúton követjük a meder vonalát.

A Varjúvárat megkerülve a Gaja völgyéből egyenesen a Bodajk feletti sípályához kapaszkodunk fel. A “Melegedő” faház korlátján találjuk az első bodajki pecsétet. A településen áthaladva a Fenyő Bisztróban, valamint a Bodajk-Csőkakő vasútállomás villanyoszlopán szintén bélyegezhetünk a bodajki pecséttel.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!