Skip to main content

OKT 07 – Nagyvázsony – Városlőd-Kislőd vá.

Országos Kéktúra
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 23.9 km
  • Szintemelkedés 468 m
  • Szintcsökkenés 436 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


A Bakonyon átvezető túránkat Kinizsi legendás várától kezdjük. A romok melletti gyalogúton a vár alatt futó Varga utcára sétálunk le, s balra indulunk el. Néhány lépés után elmaradnak a házak, aztán az elágazásban jobbra fordulva leereszkedünk a

Vázsonyi-séd völgyébe. Néhány perc alatt kiérünk a Tapolcára vezető országúthoz, a Tapolca és Sümeg távolságát jelző tábla előtt jobbra ráfordulunk egy széles földútra. Rövidesen elérjük a Kab-hegy lábánál húzódó széles mezőket. Átvágunk a mezőségen, egy keresztező földútnál egy jobb-bal kanyar kombinációval átkerülünk egy bokorsor túlsó oldalára, majd egy ideig még az erdőhatáron folytatjuk az utunkat, míg végre belépünk a fák közé, a Bogárdi nevű erdőrészbe.

Kab-hegy körül elterülő erdőséget sakktáblaszerű pagonyokra osztják a nyiladékok. Nagyvázsony felől érkezve (balról jobbra haladva) emelkedő sorszámozással látták el őket, a keresztező nyiladékok pedig az ábécé betűivel vannak jelezve. Az 5. nyiladékon indulunk tovább, aztán jobbra ráfordulunk a keresztező H-nyiladékra. Ezen sem megyünk sokáig, csupán egyetlen sakktáblamezőnyit, mert a legközelebbi sarkon balra rátérünk a 6. nyiladékra. Ezen már hosszasabban haladunk, majd keresztezzük a G-nyiladékot. Kaptatunk egyre meredekebben az előttünk feltűnő adótornyok felé.

Földutunk mellett egy kerítés húzódik. Amikor elérjük a lezárt kaput és mellette a kerítésen keresztülvezető létrát, átmászunk rajta, és a bekerített, ritkított erdőben folytatjuk utunkat. Itt is szinte fától fáig haladva kell követni a kék jelzéseket, miközben a

hegytetőre vezető kaptató egy cseppet sem enyhül. Hosszasan kapaszkodva érjük el a másik kerítést az erdő túlsó oldalán. Itt is átmászunk a kerítés feletti, A betű alakban összetámasztott létrákon, és az öreg, ritkítatlan erdőben folytatjuk utunkat egy jobban járható földúton. Izzasztó menettel emelkedünk, majd a csúcson álló épületek kerítése mentén balra tartunk. Hamarosan elérjük az aszfaltút végét a rádióadó kerítésénél, ahol jobbra ösvény kezdődik, amelyen gyorsan kijutunk a hegytető meredeken leszakadó déli peremén álló, nemrég épített Kinizsi-kilátóhoz és a pihenőpadokhoz.

Visszatérünk az aszfaltútra, magunk mögött hagyjuk a hegytető épületeit, aztán már a lejtőn elhaladunk a tévéadótorony mellett. Az aszfaltút hosszú egyenesébe befordulva feltűnik előttünk a volt Kab-hegyi erdészház, mellyel szemben, egy melléképület oldalán találjuk meg a kihelyezett kéktúra pecsételődobozt.

Pecsételés után tovább indulunk a széles D-nyiladékban egyenletesen ereszkedő keskeny aszfaltúton, és vagy másfél kilométert haladva rajta keresztezzük a 7. nyiladékot, majd elérkezünk a 8. nyiladékhoz. Itt balra fordulunk a nyiladék alján kanyargó csapásra. Egy erdészeti sorompónál visszatérünk az útra, amely itt már nem egyenes, hanem kanyarogva halad az erdőben. Elhagyjuk a Tönkölyös-víznyelőt. Egy régi irtásfolt helyén növő fiataloson vágnak át a keréknyomok. Kétoldalt sűrűsödő erdő szegélyezi az utat. Hamarosan elérünk Úrkút főutcájára, a Rákóczi Ferenc utcára, s ezen indulunk el a központ felé.

Újabb kéktúra pecsétünket a Kéktúra Vendéglőnél szerezhetjük be, a kocsma ablakába kihelyezett bélyegző segítségével. A Gubiczahegy utca végénél érjük el a Csárda-hegyi őskarszt területét. Innen hamarosan visszatérünk a község szélső házaihoz.

Egy hatalmas, bekerített erdőtelepítéshez vezetnek a jelzések egy földúton. Leereszkedünk a Csollányos-völgy alján futó széles földútra. Kényelmes menettel érjük el az út végi erdészházakat és a volt bányatelepet, végül a Sobri Jóska Kaland- és Élménypark fogadóépületét. Kis hídon keresztezzük a Torna-patakot, aztán egy aluljáróban a vasutat, majd rövid kaptatóval felérünk az országútra, majd Városlőd-Kislőd vasútállomásra, ahol az egyik városlődi kéktúra pecséttel pecsételhetünk. A dobozt a forgalmi iroda mellett, kint a falon találjuk.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!