Skip to main content

OKT 03 – Sümeg – Keszthely

Országos Kéktúra
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Országos Kéktúra
  • Túra hossza 45.2 km
  • Szintemelkedés 781 m
  • Szintcsökkenés 842 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Pont-pont túra

Túra leírás


A Bakony-vidék bejárását Sümegvasútállomásán kezdjük, ahol a kéktúra bélyegző a peronon, a forgalmi irodával szemben lévő oszlopon érhető el. Itt egy rövid szakaszon együtt halad mind a négy főjelzés – a kék, a piros, a sárga és a zöld sáv.

Sümeg házait magunk mögött hagyva hamarosan a 84-es főúthoz érkezünk, és az onnan néhány méterre húzódó párhuzamos keréknyomokon indulunk tovább. Rátérünk a főútból kiágazó és a védett geológiai bemutatóhelyre vezető keskeny aszfaltútra, de néhány lépés után egy balra induló földútra fordulunk. Lassan leereszkedünk a Mogyorós-domb fennsíkjáról, majd könnyed sétával érjük el a Sümegi bazaltbánya vasútállomást. Az épületek elérése után jobbra fordulva érkezünk a

Sümeg és Sümegprága közötti országút elágazásához. Nem térünk rá az országútra, hanem balra megyünk tovább az itt kezdődő keskeny aszfaltúton, mely elhalad a Sarvaly erdészház előtt, ami a következő pecsételőhelyünk.

Az erdészháztól kezdődő gesztenyefasorban néhány perc alatt elérjük a Sarvaly-forráshoz letérő ösvényt. Továbbra is az aszfaltúton haladunk bő 3 kilométert, majd egy elágazásban balra, egy murvás földútra váltva haladunk tovább. Nagyjából még egy kilométeres utat megtéve, egy romos erdészház mellett jobbra letérünk egy szűk nyiladék keréknyomaira. Hullámvasutazva haladunk tovább, majd egy murvás útról élesen jobbra, egy ösvényre fordulunk. Meredek kapaszkodó után felérkezünk egy kis platóra, ahonnan megpillantjuk a Fekete-tavat.

Keskeny ösvényt követve, kalandos útvonalon jutunk el Tátika várának romjai alá. Itt egy földúton lefelé indulva jutunk a hegy lábánál futó országútra. Jobbra tartva elhaladunk a Hideg-kút közelébe települt majorság épületei előtt, aztán balra fordulva átvágunk a mezőn, és betérünk az erdőbe. Hamarosan egy kavicsos útra érünk, ami déli irányban haladva a híres zalaszántói sztúpa közelébe vezet. Körülbelül 200 méterrel a sztúpa előtt a kék jelzések letérnek a köves útról. Ezért ha a sztúpához szeretnénk eljutni, tovább kell mennünk a köves úton egyenesen a KL jelzésen.

Az OKK nyomvonalán továbbhaladva hamarosan elérjük a Zalaszántó feletti kerteket, és balra egy mélyúton ereszkedünk le a községbe. A Kotsy-vízimalomnál térünk rá a település főutcájára. A faluban két pecsételőhely közül is választhatunk, egyik a Tátika presszó, másik a Fő utcán továbbhaladva a kéken, az Ódor élelmiszerbolt.

A templom után balra fordulunk Várvölgy irányába, majd az aszfaltútról hamarosan jobbra egy földútra váltunk. Ezen leereszkedünk a Nagy-séd völgyébe. A vízfolyáson átkelve egy hosszú, meredek emelkedő vezet fel Rezi várának autóparkolójához. A túloldalon jól kijárt földutakon ereszkedünk le a Rezit övező dűlők közé, majd murvás gazdasági utakon érjük el a község házait, de mielőtt beérnénk a faluba, a Rezi határában létesült pihenőhelyen az egyik Rezi-bélyegzővel pecsételhetünk. A másik bélyegzőt a falu 021-es számú italboltjában találjuk. A központ után egy útszéli festett keresztnél fordulunk jobbra.

A kék sáv jelzések egy ösvényre visznek. Hamarosan egy kis horhos társul az utunk mellé, mi a jobb partján ereszkedünk sokáig, elérve a Keszthely és Sümeg közötti országutat. Balra már látható a Gyöngyösi csárda épülete, jobbra a szomorúfűz alatt vannak a betyársírok. Mielőtt kiérünk a műútra, balra találjuk a villanyoszlopra szerelt pecsételődobozt. A Csárdával szemben lévő buszmegállóban szintén pecsételhetünk.

A műútról egy útszéli kőkeresztnél letérünk balra, majd a hegyoldalban kell megkezdjük a kapaszkodást. A dombhát után egy útelágazásnál balra térünk, és lassan elérjük az Árpád-kori Szent Magdolna-templomot, majd Hévíz szélső házait. A kéktúra bélyegzőhöz kis kitérőt kell tennünk a kékről, mivel pecsételésre a buszpályaudvar várótermében van lehetőségünk, az ott kihelyezett bélyegzővel.

Visszatérve a kékre, tovább az Ady Endre utcán haladva keresztezzük a Hévízi-tó kifolyócsatornáját, ahonnan jobbra fordulva rögtön a Hévízt és Keszthelyt összekötő kerékpárút kezdetéhez jutunk. A nyílegyenes aszfaltúton alig egy óra alatt Keszthelyen vagyunk. Megkerülve a Kastélyparkot, majd a Helikon Parkot átszelve, a Kazinczy utcánál a kékről kis kitérőt kell tennünk, ugyanis a kéktúra pecsétet a vasútállomás közelében, a sarki Vén Bakter sörözőben tudjuk beszerezni.

Forrás: www.kektura.hu

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!