Skip to main content

Szegedi Vadaspark

Állatkert
> Dél-Alföld
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Állatkert
  • Nehézség 5/1
  • Régió Dél-Alföld
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Szegedi Vadaspark – hazánk legfiatalabb hagyományos, önkormányzati tulajdonú állatkertjeként – 1989-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az erdők, tavak borította terület több órás kellemes és hasznos időtöltésre nyújt lehetőséget egész évben, Szeged belvárosától mindössze 2,5 kilométerre. Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így megkeresésük, viselkedésük megfigyelése még élménydúsabbá teszi az idelátogatók programját.

A földrészenkénti felosztásban elhelyezett kifutókban hazai és távoli tájak állatai egyaránt megtekinthetők. Számos ritka, kihalástól veszélyeztetett fajok található a Vadaspark gyűjteményében, melyek megmentése, fennmaradása fontos feladatát képezi az állatkerteknek, ezért nemzetközi fajmegmentési programok (EEP, ESB) keretében tartják és szaporítják. A Szegedi Vadaspark egyik különlegessége, hogy a legnagyobb arányban itt élnek ilyen programos fajok hazánkban, ami jelzi a Vadaspark fő koncepcióját a gyűjtemény tervezésében. Ennek is köszönhető, hogy több különleges állatfaj – mint például a rozsomák, a fossza, a csupaszpofájú tamarin – Magyarországon csak itt látható. Azonban nem maradhatnak el a nagy közönség kedvenc állatok sem, „fehérként” ismert oroszlánoktól (a dél-afrikai alfaj világos színű változata), a zsiráfokon keresztül a borjúfókákig.

A Vadaspark legfőbb vonzerejét a különleges állatok mellett az otthont adó tölgyerdő, a természetes környezet jelenti, amely önmagában is kirándulásra csábít, és a legnagyobb forróságban is kellemes klímát biztosít. A kifutók tágasak és természetszerűek, az állatok jólétét szolgálják amellett, hogy a látogatók is olyan környezetben figyelhetik meg őket, amely megfelel az élőhelyüknek.
A Szegedi Vadasparkban kiemelt fontosságú a zoopedagógiai, vagyis állatkerti oktatási és nevelési tevékenység. Óvodástól a felnőttkorig szakképzett zoopedagógusok által vezetett foglalkozáson való részvételre van lehetőség, emellett idegenvezetés, állatkerti születésnapi bulik, nyári táborok és rendezvények színesítik a kínált szolgáltatásaink palettáját.

A Szegedi Vadaspark a természetvédelmi mentőtevékenységéről is ismert. A Mentőközpont és Karantén évente közel ezer sérült, elárvult fiatal, vagy éppen a határon csempészáruként lefoglalt állatot fogad.
2001. április 21-én Pro Natura Emlékplakett kitüntetést kapott a vadaspark, 2001. decemberében pedig teljes területét helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.

Név: Szegedi Vadaspark Noprofit Kft.
Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.
Bejárat: A Kálvária sgt. felől
GPS: 46.252417, 20.117066
Telefon: +36 62 542-530; +36 62 542-531
Honlap: zooszeged.hu
E-mail: info@zoo.szeged.hu
Facebook: LINK
Alapítás éve: 1989
Terület: 43 hektár
Fajok száma: 210
Egyedek száma: 731
Ügyvezető igazgató: Veprik Róbert
Támogatás: Szegedi Vadasparkért Alapítvány
Adószám: 19083694-1-06

Forrás: www.zoo.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Étterem
Kút
Panzió
Pihenő
Szemetes
Vegyesbolt
Víz
WC
Zuhanyzó
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!