Skip to main content

Nagy-Milic gyalogtúra

Gyalogtúra
Kedvenceink
Kutyabarát
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
 • Túra típusa
  Gyalogtúra
  Kedvenceink
  Kutyabarát
 • Túra hossza 8.36 km
 • Szintemelkedés 379 m
 • Szintcsökkenés 379 m
 • Nehézség 5/3
 • Becsült szintidő 2ó 24p
 • Régió Észak-Magyarország
 • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Nagy-Milic (Nagymilic; helyileg: Milic, olykor Milics; szlovákul: Veľký Milič) hegy az Északi-középhegységben. Az országhatár itt vágja ketté az Eperjes–Tokaji-hegyláncot, amelynek hazai oldalon lévő déli része, a Zempléni-hegység ezen a ponton emelkedik a legmagasabbra (895 méterével Magyarország hegyeinek listáján a 38.). Földtörténeti szempontból a Milic-csoport romvulkán (egy szétrobbant óriási tűzhányó lepusztult maradványa), amely geológiáját tekintve a hegyvonulat északi folytatásához, a Szalánci-hegységhez tartozik. A Nagy-Milic vízválasztó és egyben néprajzi határ is, ahol a magyar és szlovák nyelvterület érintkezik.

A csúcson kőoszlop áll, közvetlenül a határkő mellett, a szlovák oldalon. Egykor kilátó is volt itt, de a határsávba került, elhanyagolt faalkotmány a 70-es években összeomlott, és azóta sem építették újjá. A sűrű erdőkkel övezett, köves csúcsról jelenleg nincs kilátás, ellenben a szomszédos Kis-Milicen épült Károlyi-kilátóból remek panoráma nyílik. 2006-ban nappali határátlépési pontot jelöltek ki a Nagy-Milicen a gyalogos turisták számára, Magyarország és Szlovákia schengeni övezethez csatlakozásával az államhatár szabadon átjárhatóvá vált.

A csúcs két ország határán fekszik, és elviekben két másik országra is rálátni: A Kárpátok ukrajnai vonulataira, valamint a Románia területén fekvő Gutin-hegységre is.

Nagy-Milicről, az Országos Kéktúra egykori keleti végpontjáról indult el 1979-ben a Másfélmillió lépés Magyarországon forgatócsoportja, hogy Rockenbauer Pál vezetésével végigjárják a nagy kék jelzést.

Forrás: wikipedia

Túra mentén
Emlékhely
Erdészház
Forrás
Hegycsúcs
Kilátó
Parkoló
Patak
Pihenő
Szemetes
Szikla

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!