Skip to main content

Kerékpártúra az Alföld peremén és a Mátraalján

Kerékpártúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Kerékpártúra
  • Túra hossza 91.21 km
  • Szintemelkedés 660 m
  • Szintcsökkenés 660 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Érintett települések: Kál, Boconád, Tarnaméra, Tarnazsadány, Nagyfüged, Karácsond, Gyöngyös, Pálosvörösmart, Abasár, Markaz, Domoszló, Kisnána, Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu, Kápolna

Egy változatos kerékpártúra vár ránk, ha úgy döntünk, hogy ezt a túrát választjuk, ugyanis a sík és dombos terep mellett a Mátra vonulatában gyönyörködhetünk.Utunk kiindulópontja a káli vasútállomás, innen kezdjük az alföldi szakaszunkat Boconádon át Tarnamérára tekerünk. Készüljünk rá, hogy az út minősége helyenként rossz. Tarnamérán megnézhetjük a főút mellett található Almássy-kastélyt, illetve az abban berendezett rendőrmúzeumot. Tarnaméra után Gyöngyösig tekerünk Tarnazsadány, Nagyfüged és Karácsond településeken át.

Gyöngyöstől utunk elkezd emelkedni. A 24-es főút melletti kerékpárúton tekerünk el egészen Mátrafüredig, ahonnan Abasárig Pálosvörösmarton át egy kellemes lejtőzés vár ránk. Következő településünk Markaz, ahol megtekinthetjük a várat, mivel azonban nem vezet oda aszfaltút, így azt csak terepbiciklivel ajánlott felkeresni.

Markaz után Kisnánára érkezünk, ahol érdemes a kisnánai várat megtekinteni. Innen Verpelétre tekerünk. A falu előtt balra fordulva Tarnaszentmária felé pár száz méterre egy vulkáni kúpot találunk. Verpelét után megkezdjük az ereszkedést az Alföldre. Feldebrő. Aldebrő, Tófalu és Kápolna falvakat átszelve keresztezzük a 3 számú főutat. Innen már csak néhány kilométer a káli vasútállomás, utunk végpontja.

Forrás: aktiv.itthon.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Étterem
Kemping
Kút
Patak
Pihenő
Presszó
Szemetes
Vegyesbolt
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!