Skip to main content

Holdvilág-árok, Lajos-forrás

Gyalogtúra
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Gyalogtúra
  • Túra hossza 24 km
  • Szintemelkedés 904 m
  • Szintcsökkenés 904 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet, így ha esős időben tévedünk errefelé, igen erőt próbáló túrában lesz részünk. Mielőtt elérkeznénk a létrához, amelyen aztán a tovahaladás érdekében fel kell másznunk, láthatunk egy barlangot. Ez az úgynevezett ősember-barlang, két járat található benne, megtekintése érdekében tehát érdemes magunkkal vinni elemlámpát!

Megközelítés:

Ha túránkat Budapestről indítjuk, érdemes busszal a Kiskovácsi kórházig utaznunk (Pomázig H5-ös HÉV, majd a Pilisszentkereszt-Dobogókő felé tartó autóbusz járat), majd a Holdvilág-árokba vivő piros “+” jelzésen elindulni. A buszmegállótól ezen útvonalon kb. 800 m séta után beérezünk a Holdvilág-árokba, melynek hossza kb. 1,2 km. További kb. 1 km-es gyaloglás után a piros+ jelzést négyzetre cserélve, azon mintegy további 1 km-t gyalogolva érkezünk meg Lajos-forráshoz, amelytől a zöld háromszög vonalán kb. 2 km-t haladva, a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenő érintésével juthatunk el Dömörkapuhoz. Innen a vízesés megtekintése után visszafordulhatunk Lajosforrás irányába vagy ha már elfáradtunk, s szerencsénk is van a menetrenddel, akkor busszal is eljuthatunk Szentendrére. Másik lehetőség, hogy Lajosforrástól közvetlenül a Szentenrdrei HÉV végállomásához gyalogolunk a sárga sáv jelzésen dél-keleti irányába mintegy 8,5 km-t gyalogolva.

Dobogókőről utazhatunk a Kiskovácsi kórházig autóbusszal – ezesetben a fenti leírás az iránymutató kiegészítve azzal, hogy Lajosforrástól a kék+ jelzésen észak felé mintegy 3 km-t haladva becsatlakozhatunk az Országos Kéktúra (kék sáv) útvonalába, melyen nyugati irányba kb. 6,5 km-t haladva eljuthatunk a Zsindelyes Vendégházig, ahonnan Dobogókő-hegytető buszállomás már csak 500 m gyaloglást igényel.

Amennyiben Dobogókőről körtúraként szeretnénk a Holdvilág-árokba jutni, úgy javasoljuk a következő útvonalat: Dobogókő hegytetőről a kék sáv jelzéssel együtt induló, déli irányba tartó sárga sáv ösvényen mintegy 7 km, majd az ebből a Lom-hegyi-nyeregnél délre kiágazó piros sávjelzésen további 4 km-t gyalogolva juthatunk a Holdvilág-árok alsó bejáratához. Innen piros+ jelzésen felfelé haladva bejárhatjuk a Holdvilág-árkot (kb. 1,2 km), majd az első pontban leírt módon eljuthatunk Lajos-forrásig (idáig Dobogókőről kb. 14,2 km), ahonnan a harmadik pontban leírtak szerint juthatunk vissza Dobogókőre (Lajosforrástól kb. 9,5 km). A teljes körtúra hossza tehát kb. 24 km – egésznapos túra!

Forrás: dobogokokirandulas.hu

Túra mentén
Erdészház
Forrás
Kemping
Kút
Pihenő
Szemetes
Szikla
Vegyesbolt
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!