Skip to main content

Gyöngyössolymosi körtúra

Gyalogtúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Gyalogtúra
  • Túra hossza 12.34 km
  • Szintemelkedés 337 m
  • Nehézség 5/3
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Gyöngyössolymosról induló körtúra Lajosházán keresztül vezet, így a Mátravasút menetrendet megvizsgálva akár kisvasúttal is visszatérhetünk, ezzel lerövidítve a túrát!

Útvonal: Gyöngyössolymos – Szabadság u. – Csák-kő – Dezsővár – Őrlőmű – Lajosháza – Köves-bérc – Bokás-bérc – Sárkány-rét – Gyöngyössolymos

Gyöngyössolymos központjából ne a sárga sávon induljunk el, hanem az eggyel jobbra lévő utcán, a Szabadság utcán. az kivezet minket a Csák-kő alá. A földutat követve, átkelünk a patakon, és belefutunk a sárga sáv jelzésbe, melyet követünk, egészen a következő elágazásig, ahol a földút elválik a vasúti nyomvonaltól. Innen a sárga ∆ jelzést követjük továbbra is a vasút mentén, majd a Cserkői megállónál átkelünk a hídon. A túloldalon a jelzésünk hirtelen felkanyarodik és meredeken emelkedik a Dezső-várra. De a meredek előtt érdemes kicsit továbbmenni, és megcsodálni a picinyke cserkői bányatavat. A jelzés a néhai kőfejtés felett vezet, rálátva a tóra. A sárga ∆-et tovább követve visszaereszkedünk a patakhoz az Őrlőmű épületéhez. Innen markáns földúton haladunk, egészen Lajosházáig. Itt megpihenve, ha jól megnéztük a menetrendet, akkor kisvasútra szállhatunk, vagy tovább megyünk a zöld sáv jelzésen a Köves-bérc (Bagolyirtás) irányába. Meredek kaptató után a Köves-bérctől békésebb terepen haladunk, több patakvölgyet is keresztezve. A következő elágazónál a piros sáv jelzésre térünk (balra), mely visszavezet minket Gyöngyössolymosra.

Jelzések: jelzetlen Szabadság u., sárga sáv, sárga ∆, zöld sáv, piros sáv

Forrás: www.gyongyos-matra.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Étterem
Forrás
Kemping
Kisvasút
Kút
Panzió
Parkoló
Patak
Pihenő
Szemetes
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!