Skip to main content

Gyöngyöstarjáni hosszú körtúra

Gyalogtúra
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Gyalogtúra
  • Túra hossza 21.28 km
  • Szintemelkedés 812 m
  • Nehézség 5/5
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A nem könnyű, de annál szebb útvonal Gyöngyöstarján feletti hegyeket járja be, köztük a Mátra legszebbikét a Világos-hegyet. Rövidíthetjük a túrát, ha feltekerünk, vagy kocsizunk Fajzatpusztára, és onnan indulunk.

Útvonal: Útvonal: Gyöngyöstarján – Kisdombi erdészház – Fajzatpuszta – Káva – Tót-hegyes – Világos-hegy – Kisdombi erdészház – Gyöngyöstarján

Gyöngyöstarjánból a zöld ∆ jelzésen indulunk el a már messziről is látható, impozáns Világos-hegy irányába. A szőlőket, szántókat elhagyva a Kisdombi erdészház után erdősávok, valamint tisztások váltakoznak. Letérünk a zöld + jelzésre, mely egy patakvölgyet keresztezve átvezet minket Fajzatpusztára, melynek szebb napjairól a kúria és a környező park tanúskodik. Fajzatpusztáról a sárga +-en a Káva felé vesszük az irányt, és a vendégház mellett egy földúton elkezdünk emelkedni. Pár száz méter után letérünk a földútról, és egy folyamatosan emelkedő ösvényen a Sóstó-dombon keresztül elérjük a Káva csúcsát (ide egy rövid sárga ∆ jelzés visz fel). A Káva alatt leereszkedünk a Závoz-rétre végig a sárga + jelzést követve egy széles dózerútra emelkedünk, majd a Nádas-kút után meredeken emelkedünk a Tót-hegyes alá. Egy elágazónál jobbra rátérünk a zöld □ jelzésre, de azon pár száz métert haladva élesen balra kanyarodunk a zöld ∆ jelzésen. Egy igen meredek emelkedő tetején balra visz fel az ösvény a Tót-hegyes csúcsára. Megpihenve a köves csúcson a zöld ∆ jelzést követjük tovább, míg el nem érjük a zöld + jelzést. Itt jobbra megyünk, követve a zöld +-et, majd a következő elágazásnál a zöld □-en elindulunk lefelé. Ezekkel a jelzésváltásokkal gyakorlatolag megkerüljük a Tót-hegyes csúcstömbjét. Egy kis tisztásra érve a Babik-kútnál felfrissülhetünk, majd innen a zöld ∆ jelzést követjük, mely egy lejtmenet után erős emelkedőn a túránk legszebb részéhez vezet, a Világos-hegyre. Egész túránk fáradalmaiért bőven megjutalmaz a fantasztikus kilátás észak felé. Ha kigyönyörködtük magunkat, tovább átmegyünk a hegy déli oldalára ahol szintén gyönyörű panoráma fogad. Innen először igen meredeken ereszkedünk le, majd egyre enyhül a terep, és hosszasan vezet minket vissza a Kisdombi erdészházhoz, majd az ismert úton le Gyöngyöstarjánba. Rövidíthetünk, ha túránkat Fajzatpusztáról indítjuk a leírást követve, és a Világos-hegy után a zöld ∆-ről letérve a zöld +-en visszatérünk Fajzatra.

Jelzések: zöld ∆, zöld +, sárga +, zöld □, zöld ∆, zöld +, zöld □, zöld ∆

Forrás: www.gyongyos-matra.hu

Túra mentén
Hegycsúcs
Kút
Patak
Pihenő
Templom
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!