Skip to main content

Derítő-tó Tata

Gyalogtúra
Kedvenceink
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
 • Túra típusa
  Gyalogtúra
  Kedvenceink
 • Túra hossza 3.5 km
 • Szintemelkedés 14 m
 • Szintcsökkenés 14 m
 • Nehézség 5/1
 • Becsült szintidő 1ó 0p
 • Régió Közép-Dunántúl
 • Érkezés Körtúra

Túra leírás


1961-ben a tatabányai szénbányák az Öreg-tó védelme miatt építtették ezt a biológiai szűrőmezőt. Az elsődleges szempont az volt, hogy az Által-ér itt tegye le a hordalékát. Megépítették a ma „magaspart” néven ismert gátat és elárasztották a területet. Akkoriban még nem sokan gondolták volna, hogy ez a tó ilyen sok élményt fog nyújtani a horgászoknak, hiszen ez sokadrangú szempont volt akkoriban. Ezt a tavat szerencsére a területen lévő fák kivágása nélkül hozták létre, így megmaradt a mederben minden olyan természetes búvóhely, ami kedvelt élőhelye a halaknak. Akkoriban a tóból rengeteg fa állt ki és nagyon nehezen lehetett horgászni. Ennek köszönheti az akadósságát és nagyhal tartó képességét. Ilyen körülmények között volt esélyük a halaknak, hogy kapitális méretűre nőhessenek. Ezek a fák az idő múlásával elkorhadtak és a vízbe dőltek, azonban szemléletünk az akadók és a nagy halak megtartásra vonatkozóan mindmáig megmaradt.

A jelenlegi meder rengeteg természetes akadót rejt, melyek mind együtt képezik ennek a tónak a sajátosságát, mi megtartjuk azokat. Már a 80-as években fogtak a Derítő-tóban 20 kg feletti pontyot, 40 kg feletti harcsát és mindig híres volt a süllő állományáról. Mára elsődleges szerepe a horgásztatás lett, mivel a bányák bezártak, az úszó üledék felfogására, derítésre a továbbiakban már nincs szükség. A tó egy köztes állomás a víz mozgását illetően, mely utazás során nagy utat jár be, így kiemelt jelentőségű az átfolyó víz minősége, melyet rendszeresen és részletekbe menően ellenőriznek, szakszerűen gondoskodnak annak kifogástalan mivoltáról.

Mikor még szinte ismeretlen volt hazánkban a boilizás, itt már hatalmas pontyokat lehetett fogni. Akkoriban még nem számítottak védett halnak a nagytestű pontyok, így bárki elvihette azokat szabadon, azonban sok-sok évvel ezelőtt a 7 kg feletti pontyokat védett halnak minősítették. A halak iránti tiszteletünknek és elkötelezettségünknek köszönhetően, a 2018-as évtől ezt a védelmet kiterjesztettük az 5 kg súlyt elért példányokra is. Kifogásukat követően regisztráljuk a halakat, felmérjük állapotukat, követjük fejlődésüket, majd mérlegelést követően visszahelyezzük őket az élőhelyükre és ezért a horgász egy 2.000.- Ft értékű, horgászatra fordítható kupont kap. Ezzel is szeretnénk ösztönözni a horgászokat arra, hogy a halakat szabadon eresszék. 2018 elejétől a 25 kg-ot meghaladó harcsa is védett halnak minősül. A tóban szinte mindenféle békés és ragadozó hal megtalálható.

Az utóbbi években a tó rohamosan fejlődött, így már szinte minden igényt kielégítő, aktív pihenésre alkalmas horgászparadicsommá vált az egész család számára. Nem csak a kimondottan horgászni vágyók látogatnak el hozzánk, hiszen egyre többen választják a tavat olyanok is, akik szeretnének a természetben, kifejezetten ebben a gyönyörű környezetben kikapcsolódni és feltöltődni a munka után. Mára már összkomfortos, több szobás házak is bérelhetők a tavon. A sátorozás a tó teljes területén térítésmentes.

Szemléletünk és határozott tetteink elválaszthatatlan részét képezi a természet és a benne élő állatok tisztelete és szeretete, célunk azok megóvása és gondozása. Szándékunk, hogy teret biztosítsunk mindazoknak, akik szeretnének a város közelében lévő eredeti és hamisítatlan természetben megpihenni, látni, nézni és érezni.

Forrás: deritoto.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Étterem
Forrás
Kemping
Kút
Menedékház
Parkoló
Pihenő
Presszó
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!