Skip to main content

Szúnyog-sziget, Velencei-tó

5
(1 Értékelés)
Egyéb
Gyalogtúra
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Egyéb
    Gyalogtúra
  • Túra hossza 2 km
  • Nehézség 5/1
  • Becsült szintidő 0ó 30p
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Szúnyog-sziget, mely korábban Pákozdi-félsziget néven volt ismert, egy sziget a Velencei-tóban, amely hajóállomással is rendelkezik. A sziget a tó keleti részén, Pákozd közigazgatási területén található, és a 8116-os útból kiágazó 81 307-es út végpontjánál érhető el, ahol a Szúnyog-sziget csárda is megtalálható. Nem véletlenül népszerű terület ez a túrázók és családok körében egyaránt. Aki a Velencei-tó környékére téved, a magyar tájak egyik legszebb és legnyugalmasabb vidékén jár, és méltán mondhatja magát ínyenc üdülőnek.

Fekvése és történelme

A Velencei-hegység déli végén található Mészeg-hegy folytatása a Pákozdi-félsziget, amely a helyiek között népszerűbb nevén, Szúnyog-szigetként ismert. A terület egykor valóban sziget volt, azonban mára csak félszigetként létezik, amely a tó medrének mesterséges töltésével kapcsolódik a parthoz. A Szúnyog-sziget és a Mészeg-hegy geológiai szempontból kapcsolatban állnak egymással, mindkettő gránitját a mállásnak ellenálló aplittelér szeli át. Az összeköttetést csak a felszíni törmelék fedi el. A Velencei-tó egyik legszebb vidékéről van szó, amely lenyűgöző tájképi és geológiai értékekkel rendelkezik.

A Szúnyog-sziget és a Mészeg-hegy lenyűgöző tájképi és geológiai értékei mellett olyan növény- és állattani, valamint történeti emlékeket őriz, ami párját ritkítja. A területen gazdag a növény- és állatvilág, és a régió egyik legfontosabb madárvonulási területe is. A Szúnyog-sziget a halászat és a nádhasznosítás miatt volt híres az 1700-as és 1800-as években, és a terület ma is rendkívül népszerű a horgászok körében.

Egy kisebb gyalogos és vízi tanösvény is található a félszigeten.

Velencei-tóról röviden

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Megközelítés

A terület gépjárművel az M7-es autópályáról, az 50. kilométernél lehajtva érhető el, de megközelíthető kerékpárral, gyalog, hajóval Agárdról és Gárdonyból, valamint kenuval. A sziget partján található Halászcsárda, hajókikötő és fedett pihenőhely is üzemel.

 

 

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Emlékhely
Étterem
Kilátó
Parkoló
Pihenő
Szemetes
Víz
WC
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!