Skip to main content

Debreceni Állatkert

Állatkert
> Észak-Alföld
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Állatkert
  • Nehézség 5/1
  • Régió Észak-Alföld
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A debreceni Nagyerdő védett varázslatos fái közzé megálmodott kert 1958 májusa óta várja vendégeit.

A vidéki kertek sorában elsőként alapított kert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe. Az alapítás kori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának mintegy 1200 példányát.

Az 1960-ban alakult Vidámpark 15 nagy játéküzemével a tiszántúli régió legnagyobb állandó helyen üzemelő szórakoztató parkja.

Az intézmény 1961-től a két terület összevonásával Nagyerdei Kultúrpark néven fogadja a látogatókat. Legkedveltebb üzemei: Lovasforgó, Gyermekvasút, Óriáskerék, Elvarázsolt kastély ma már ipartörténeti értékűek.

A debreceni kertben a távoli tájak élővilágának bemutatása mellett kiemelkedő szerepet kap a természet sokszínűségének megőrzése és bemutatása.

Kicsik és nagyok számára az önálló „felfedezések” élményét, az állatvilág a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.

Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert új „élőhely”- típusú bemutatóit is megcsodálhatják. Ezek a bemutatók természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik. Az ilyen körülmények között élő fajok számára ezek a korszerű bemutatók a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményeként megújul a kert. Elkészült az Afrika-röpde, az új zsiráfház, pálmaház, az oroszlánok, tigrisek, papagájok, díszrécék, tevék, futómadarak, majmok, patás állatok új kifutói.

Közkedvelt a Trópusi ház, a Pálmaház-Terrárium, a Vízilóház-Gibbonház, valamint az állatsimogató az állatokkal való barátkozás izgalmas helyszíne.

A kert különleges értékei közé tartoznak a fekete pókmajmok, kétujjú lajhárok, recés zsiráfok, észak-kínai leopárdok, szibériai tigrisek, örvös medvék, fehérkezű gibbonok és pápaszemes pingvinek. Magyarországon csak itt látható nyerges gólya, ausztrál szivárványos lóri és szirti sas.

Az 1994-es évtől a teljes terület természetvédelmi oltalom alatt áll. A növénykerti látnivalókat több mint 600 növényfaj és fajta gazdagítja.

Név: Nagyerdei Kultúrpark
Cím: 4032 Debrecen, Ady Endre út 1.
GPS: 47.5539, 21.6357
Telefon: +36 52 310-065; 52 413-515
Fax: +36 52 532-774
Honlap: zoodebrecen.hu
E-mail: info@zoodebrecen.hu
Alapítás éve: 1958
Terület: 17 hektár
Fajok száma: 161
Egyedek száma: 664
Igazgató: Nagy Sándor Tibor
Támogatás (adószám): 20749154-2-09

Forrás: www.zoo.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Étterem
Kemping
Panzió
Pihenő
Presszó
Szálloda
Szemetes
Víz
WC
Zuhanyzó
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!