Skip to main content

Tarpai Nagyhegy, Tarpa

5
(1 Értékelés)
Egyéb
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Egyéb
  • Túra hossza 1 km
  • Szintemelkedés 50 m
  • Szintcsökkenés 50 m
  • Nehézség 5/1
  • Becsült szintidő 1ó 0p
  • Régió Észak-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


Tarpai Nagyhegy a Beregi-síkság egyik kiemelkedő geológiai érdekességű helye. A Felső-Tiszavidék hazánk egyik legváltozatosabb vidéke, természeti és kulturális értékeit tekintve számos ritkaságot hordoz. A tájat a negyedidőszakban lezajló földkéreg mozgások és a folyók építő, romboló munkája formálta. A Beregi-sík az ÉK-i Nyírségtől keletre helyezkedik el, délről és nyugatról a Tisza, keletről az országhatár szegélyezi. A területet folyóvízi kavicsot tartalmazó üledék és az erre rakódott öntésagyag és öntésiszap rétegek borítják.

A tarpai Nagy-hegy 154 méteres magasságával Beregi-sík kiemelkedő geológiai érdekessége az Alföld legrégebbi felszíni képződménye. Mindössze 60 m-el emelkedik a Beregi-sík fölé, ezért talán túlzónak tűnik a „hegy”-ként említeni – kialakulása, őstörténete azonban igazolja nevének jogos voltát. Törésvonal mentén elhelyezkedő vulkáni kúpját a puhább kőzetek lekoptatásával fokozatosan romvulkánná alakította az erózió, míg végül csak a kürtő kemény kitöltése maradt meg. Az itteni vulkáni működés fő szakasza úgy 16,4-5,5 millió évvel ezelőttre tehető. Az anyaga az utóvulkáni működések során keletkezett, ásványi ritkaságnak tartott osumilit nevű szilikátásvány. Egyetlen magyarországi lelőhelye itt található. A tarpai hegyen kőfejtő és a tarpaiak szőlőhegye található, mely létét a hegyet borító 2-3 méter vastagságú löszrétegnek és a napsütésnek köszönheti. Az itt található kőbánya 1860-tól 1986-ig működött. Az innen kitermelt követ útalapokhoz, építkezésekhez, a Tisza mederrendezéseihez használták fel. A hegytetőről széttekintve csodás panoráma; a Beregi-síkság és tiszta időben a Kárpátok vonulata, a Beregszászi-hegyek is elénk tárulnak.

Növényvilág

A mára már felhagyott bányarészeket virágok sokasága, kökény és vadrózsabokrok, a tarpai hegy oldalát pedig szőlőültetvények, gyümölcsösök és apróbb présházak tarkítják. A hegyet borító lösztakarón évszázadok óta folyik szőlőtermesztés, az így megtermelt szőlőből a helyi gazdák készítenek mustot és bort.

A hegy a bányaudvarral és az ukrán határ irányában hosszan elnyúló Nagy-erdővel a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet részeként 1982 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Az Európai Unió Natura 2000-es hálózata a környező gyepeket is magába foglalja.

A Tarpai nagyhegy része az Örökség túrának, amiről itt olvashatsz többet: oroksegtura.hu

Egyéb túraútvonalakat erre találsz: Részletes keresőnk

Túra mentén
Emlékhely
Hegycsúcs
Kemping
Kilátó
Kút
Parkoló
Pihenő
Rom
Szemetes
Szikla
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!