Skip to main content

Sasfészek – Kehlsteinhaus

Részletek
  • Túra típusa Gyalogtúra
  • Túra hossza 2.51 km
  • Szintemelkedés 60 m
  • Szintcsökkenés 60 m
  • Nehézség 5/2
  • Becsült szintidő 2ó 0p
  • Régió Németország
  • Érkezés Körtúra
Leírás

A Kehlsteinhaus, vagy ahogyan mi hívjuk, a Sasfészek, Berchtesgaden vidékének történelmi kilátóhelye, amely lenyűgöző panorámával várja az ide látogatókat. A Sasfészek 1834 méter magasan található, amelyet Adolf Hitler kapott az 50. születésnapjára Martin Bormanntól ajándékba. A hatalmas és robosztus kőépület körülbelül 1 év leforgása alatt épült meg, ezalatt az idő alatt építették meg az ide felvezető utat is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja. Az épületet hivatalos vendégek fogadására tervezték, azonban Hitler személyesen csak ritkán látogatott el a Sasfészekbe, mert az utat kockázatosnak és hosszúnak találta. A háború után azonban Jacob-nak, a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet, így azt a majdnem teljesen eredeti formájában lehet megtekinteni. Az épülethez vezető obersalzbergi út építését tekintve egyedülálló a világon, ugyanis a hatalmas szintkülönbséget egyetlen kanyarral oldották meg.

Étkezés:

Az épületben egy étterem üzemel napjainkban, ahol helyi specialitásokat kóstolhatnak meg az ide látogatók.

Megközelítés:

Autóval Oberalm-ból csak a fenti parkolóig lehet felhajtani, illetve a 838-as busszal, ami sűrűn jár a berchtesgadeni állomásról egészen Obersalzbergig. A fenti parkolóból pedig csak a 849-es (RVO) busz közlekedhet tovább a Sasfészekhez (kb. 25 percenként), majd egy 124 méter hosszú alagúton keresztül lehet a lifthez érni, ami 41 másodperc alatt viszi fel a látogatókat a Sasfészek épületébe. Ha valaki nem szeretne lifttel menni, akkor lehetőség van gyalogosan megtenni ezt az utat, amely kb. 30 percet vesz igénybe. A buszok általában 8 és 16 óra között közlekednek.

Tipp: hogy elkerülje a csúcsidőt és a sorban állást induljon kényelmesen 10 óra körül fel és 12 óra után lefelé, a csúcsidő általában 14 és 16 óra között van.

Nyitvatartási idő:

A Sasfészek május közepétől egészen október végéig, időjárástól függően látogatható.

Forrás: www.berchtesgaden.de

Túra mentén
Barlang
Büfé
Elsősegély
Étterem
Felvonó
Forrás
Hegycsúcs
Kilátó
Menedékház
Pihenő
Szikla
Víz
WC
www.tekeregj.hu - www.facebook.com/tekeregj/ - info@tekeregj.hu