Skip to main content

Pálos kolostor, Telkibánya

Gyalogtúra
Kutyabarát
> Észak-Magyarország
Megosztás
Részletek
 • Túra típusa
  Gyalogtúra
  Kutyabarát
 • Túra hossza 5.91 km
 • Szintemelkedés 288 m
 • Szintcsökkenés 288 m
 • Nehézség 5/3
 • Becsült szintidő 2ó 40p
 • Régió Észak-Magyarország
 • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A kolostor romjai Telkibánya felől közelíthető meg a legegyszerűbben. Telkibányán a központban tudunk parkolni, közvetlen a bolt és kocsma mellett, itt akár frissítőt is tudunk magunkhoz venni, csak ügyelni kell a bolt nyitvatartási idejére. Az úton végig szép ösvényen vagy patak menti úton közelíthető meg. A túra első fele egy picit meredek, de beiktatott pihenőkkel könnyen teljesíthető.

A gönci pálos kolostor romjai a Zempléni-hegységben, Gönc külterületén találhatóak, 320 méterrel a tengerszint felett. A rom megközelíthető Gönc városától a piros kereszt turistajelzésen (5 km), illetve Telkibányától a piros turistajelzésen (úgynevezett Rákóczi-út), Potácsháza érintésével (3 km).

Szerte az országban fellelhetőek még ma is a kolostor romok, kifejezetten érdekes és romantikus célpontok, hiszen hivatásukból adódóan nagyon jól ismerték a jó helyeket a pálosok. Ma már általában az erdők mélyén megtalálható romok közül, kiemelkedik a telkibányai kolostor romjai, a Dobogó-hegy oldalában álló, ma is vaskos falakkal bíró templom rom, amelyet Boldogasszony tiszteletére Nagy Lajos alapított valamikor a 14. században.

A kolostor első írásos emléke a 14. század végén 1371-ből való, ekkor kezdték építeni a pálosok. Hét oltárát 1420-ban szentelték fel. A reformáció korában kirabolták, és részben feldúlták. 1940-ben a rom további leromlását Göncről hozott kőművesekkel igyekeztek megállítani. A hajó ablakainak egy részét ekkor hozták – részben – rendbe. Régészeti feltárása 1985-ben indult meg, de ekkor csak egy kutatóárkot ástak, amit be is temettek. 2005. június 22-én a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei részletesebb feltárásba kezdtek.

Túra mentén
Büfé
Étterem
Forrás
Hegycsúcs
Parkoló
Patak
Pihenő
Rom
Szemetes
Szikla
Turistaház
Vegyesbolt
Víz

Túra útvonala

Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!