Skip to main content

Gánti Bauxitföldtani Park – marsbéli táj a Vértesben

5
(1 Értékelés)
Tanösvény
> Közép-Dunántúl
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Tanösvény
  • Túra hossza 3.5 km
  • Szintemelkedés 28 m
  • Szintcsökkenés 28 m
  • Nehézség 5/1
  • Becsült szintidő 1ó 0p
  • Régió Közép-Dunántúl
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Vértes-fennsík bércei közé beékelődött Gánti-medence Magyarország legkisebb területű, csupán egyetlen településnek helyet adó tája. Az itt található Gántot jórészt német nemzetiségűek lakják. A település neve egyes feltételezések szerintvegy Gan nevű birtokostól ered, a helyiek szerint a név szláv eredetű, azonban az is lehet, hogy a középfelnémet “sziklagörgeteg” szóból alakult ki.

A faluban még a mai napig beszélik néhányan a délnémet nyelvjárást, feltételezhető, hogy német telepes őseik Alsó-Ausztriából, Bajorországból és Svábföldről származtak. Emiatt a községben az anyanyelv ápolásának régi hagyományai vannak, működik itt német nemzetiségi énekkar és tánccsoport is.

Gánt a természeti adottságai alapján a múlt század elején hazánk elsőszámú, Európában is ismert bauxitlelőhelyévé vált. Eme különleges és sokoldalú felhasználhatósága miatt keresett, kőzetbányászatának emlékét őrzi a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás és a geodéziai park is.

Gánt déli csücskénél két felhagyott bauxitbánya is található, az egyiket már kezdi visszahódítani a természet, a másikkal azonban más célja volt a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak. Ugyanis a Bagoly-hegy lábánál húzódó, egykori külszíni bauxitbányában ma egy igen érdekes tanösvény vezet. Az egykori külszíni fejtés bemutatására létrehozott sétaösvényt végigjárva földtörténeti korok hátrahagyott emlékeivel találkozhat a látogató. A Marsbéli tájon járva megismerhetjük, hogy mi zajlott le évmilliók alatt a területen. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok elvarázsolják az ide látogatót.

A bányafal kb. 28 m magas, az alapkőzet (dolomit) színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgástól egészen a lilás-pirosig terjednek.

A 3,5 kilométeres tanösvényen 13 állomás található.

Tipp: A bejárás során az egymást keresztező vagy szétágazó utak rövidítésre ösztönöznek, ezért a tanösvényt célszerű az állomások sorrendjében végigjárni. Ugyanis munkatársaink a tematikus sorrend és a tanulás logikája szerint alakították ki a tanösvényt.

Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum

A magyarországi bauxitbányászat történetét tárgyaló kiállítást 1926-ban, az egykori gánti külfejtés peremén található táróban alakították ki. A Fejér megyei Bauxitbányák Vállalat által létrehozott múzeum a bányászat aranykorát, azaz 1914-1990 közötti időszakot mutatja be. A tárlat egy udvari, szabadtéri kiállításból, ahol nagyobb bányagépek kaptak helyet, és egy földalatti múzeumtárból áll. Az utóbbiban a Vértes-hegység bányászatának történelmét bemutató posztersorozat és bauxitbányászat szerszámai, gépei, biztosítási rendszerei, jellegzetes munkahelyei láthatóak. A kisgyermekes családok számára különösen érdekes lehet az udvaron álló két hajdani bauxitszállító mozdony.

Tipp: Az autóval érkező látogatóknak parkolót alakítottak ki, amely Gánt felől érkezve az út jobb oldalán található.

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Emlékhely
Hegycsúcs
Kilátó
Kút
Parkoló
Pihenő
Szemetes
Szikla
Víz
WC
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!