Skip to main content

Budapest Fővárosi Állat- és Növénykert

Állatkert
> Közép-Magyarország
Megosztás
Részletek
  • Túra típusa
    Állatkert
  • Nehézség 5/1
  • Régió Közép-Magyarország
  • Érkezés Körtúra

Túra leírás


A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje, és leglátogatottabb kulturális intézménye. Budapest XIV. kerületében, a világ legrégebbi polgári közparkjának számító Városligetben található. Az év minden napján nyitva tart, és mind személygépkocsival, mind a fővárosi tömegközlekedési eszközökkel (földalatti vasút, 4-es, 20-as és 30-as autóbusz, 72-es, 75-ös és 79-es trolibusz) könnyedén megközelíthető.

A bemutatott állatgyűjtemény gazdagságára jellemző, hogy a fajok száma európai összehasonlításban is átlagon felülinek számít. Különösen gazdag a főemlősök (majmok, félmajmok és rokonaik) gyűjteménye, olyan ritkaságokkal, mint az aranyhasú mangábé, amely az egész világon csak tíz állatkertben látható. A majmok közül természetesen a gorillák és az orangutánok a legkedveltebbek. A főemlősökhöz hasonlóan nagy népszerűségnek örvendenek a nagymacskák (oroszlán, szibériai tigris, perzsa leopárd) és a nagytestű növényevők, így a zsiráfok, az elefántok, az orrszarvúak és a vízilovak is. Utóbbi állatfaj 1893 óta megszakítás nélkül látható Budapesten. Említésre érdemes a gazdag tengeri akvárium, a nyári szezonban látogatható Lepkekert és a Nagy-tó vízimadarainak sokasága, valamint a 2008 tavaszán érkezett komodói varánusz. Ez utóbbi Európában csak tizennégy állatkertben tekinthető meg.

A kert botanikai gyűjteményének legszembetűnőbb része a dendrológiai kollekció, vagyis a fák és fás szárú növények gyűjteménye. Érdemes felkeresni a Pálmaházat, a Japánkertet és a Bonsai pavilont is!

Az Állatkert területén nemcsak a kert gyűjteményébe tartozó élőlények láthatók, hanem saját jószántukból megjelenő hazai, vadon élő fajok is, akik természetes élőhelyként használják az intézmény területét. Rendszeresen költenek a tőkés récék, a kormoránok és a szürkegémek, de számos puhatestű (főleg éti és meztelen csigák), illetve különféle hüllők (főként a fali gyík) is jól érzi magát a kertben. A város szívében található fontos élőhelyként a kert területe természetvédelmi oltalom alatt áll.

Az 1866-ban megnyílt intézmény nemzetközi viszonylatban is a legrégebbi, legpatinásabb állattartó kertek egyike. Különleges épületei is e gazdag múlt örökségéből származnak. A legrégebbi épület (Bagolyvár) a megnyitás évéből való, az állatházak többsége azonban 1909 és 1912 között épült, Kós Károly, Zrumeczky Dezső, Neuschloss Kornél, Végh Gyula és mások tervei alapján. Az Elefántház helyreállítása 2000-ben elnyerte az Europa Nostra díj aranyérmét. Maga az Állatkert, mint funkcionálisan összetartozó építmények összessége, műemléki védettséget élvez.

A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan a Fővárosi Állat- és Növénykert is kiterjedt természetvédelmi, oktató és kutató tevékenységet folytat a veszélyeztetett fajok védelme, a környezettudatos szemlélet formálása és az élővilág jobb megismerése érdekében. Ugyanakkor fontos tevékenysége a természetközeli szabadidős program biztosítása. A bemutatott állat- és növénygyűjteményen, és a különleges értéket képviselő épített környezeten kívül az intézmény számos további szabadidős és kényelmi szolgáltatást kínál látogatóinak, az időszaki kiállításoktól kezdve a térhatású mozin át az elektromos „kisvonatig”. A látogatók kényelmét önkiszolgáló étterem, kávézó, tejcsarnok, számos falatozó, kürtőskalácsos, nagy kapacitású mosdók, pelenkázó szolgálja. A kerekesszékkel közlekedők számára a közlekedést akadálymentesítő rámpák segítik, a vakok és gyengénlátók ismeretszerzését pedig tapintható kisplasztikák és braille-írásos feliratok segítik.

Cím: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.
GPS: 47.518021, 19.07757
Telefon: +36 1 273-4900
Fax: +36 1 273-4901
Honlap: zoobudapest.com
E-mail: info@zoobudapest.com
Facebook: link
Támogatás: Alapítvány a Budapesti Állatkertért
Adószám: 18008481-2-42
Alapítás éve: 1866
Terület: 10,7+6,5+0,5 hektár
Fajok, fajták száma: 949 állatfaj és közel 2.000 növényfaj
Egyedek száma: 10.069
Igazgató: Dr. Persányi Miklós

Forrás: www.zoo.hu

Túra mentén
Büfé
Elsősegély
Emlékhely
Étterem
Kút
Panzió
Pihenő
Szálloda
Szemetes
Vendégház
Víz
WC
Zuhanyzó
Avatar
Főtekergő
Adminisztrátor
Én lennék a weboldal kitalálója, és javarészt az általam bejárt túrákat találjátok az oldalon. :)
https://www.nrkdesign.hu/
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!