Skip to main content

Kutya egy túra!

Páfrány tanösvény, Zemplén, Kőkapú, Túrázás kutyával
Páfrány tanösvény, Zemplén, Kőkapú, Túrázás kutyával

A kutyával való túrázás nagyszerű módja annak, hogy élvezzük a természetet és mozogjunk is egy kicsit. Van azonban néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor kutyával túrázol az erdőben. Olvass tovább a tippjeinkért, hogy a túra mindenki számára biztonságos és szórakoztató legyen.

Válaszd ki a megfelelő túrát

Első lépésként olyan túrát érdemes választanod, amely mind neked, mind pedig a kutyusodnak megfelelő. Győződj meg arról, hogy olyan túraútvonalat választottál, ami nem túl megterhelő számodra és megfelelő kutyád fizikumának is. Fontos, hogy útközben több lehetőségetek is nyíljon pihenni. Ha nem vagy biztos útvonalválasztásodban, kérdezz meg olyan ismerőseid akik már jártak azon a környéken vagy olvasd el beszámolónkat a túráról itt a weboldalunkon is.

Felkészülés a túrára

Ha kiválasztottad a túrát, ideje felkészülni. Gondoskodj arról, hogy a kutyusnak legyen elég vize, élelme és vigyél magaddal minden egyéb olyan dolgot amire a kutyádnak szüksége lehet. Ha szeretsz a kutyusodnak házi készítésű jutifalatokkal kedveskedni, akkor nézz szét a boszikonyha receptjei között. Vészhelyzet esetére érdemes egy elsősegélycsomagot is magaddal vinni. És semmiképpen ne feledkezz meg a pórázról! Még ha a kutyád póráz nélkül is szépen-okosan viselkedik fontos, hogy túrázás közben pórázon tartsd, a többi túrázóra és a vadállatokra való tekintettel. Ettől függetlenül egy mezőn ahol belátod a terepet, vagy néha magad mellett elengedheted, hogy szaladgáljon, szimatoljon egy kicsit, de ne feledd, hogy mások is tartózkodhatnak az erdőben, légy rájuk tekintettel. 

Csak 100%-ig behívható kutyát engedj szabadon, légy felelős állattartó! Ha olyan kutyussal találkoztok, akit pórázon vezetnek, semmiképp se engedd oda hozzá a saját, nem pórázon lévő kutyád. Ha nagyobb szabadságot szeretnél adni kutyusodnak, az 5-10-15 méteres pórázok tökéletes kiegészítői a túráknak. 

Ismerd a szabályokat

Mielőtt elindulsz, győződj meg róla, hogy ismered az erdő szabályait. Egyes túraútvonalakon korlátozhatják a kutyák tartózkodását, vagy megkövetelhetik, hogy mindig pórázon legyen. Ügyelj arra, hogy minden kihelyezett táblát és szabályt betarts, hogy mindenki élvezhesse a túrát. Ezen ismeretek bővítésére segít a túristaelzések oldalunk.

Maradj éber!

Ha a kutyával túrázunk, fontos, hogy mindig éber maradj! Figyelj az esetleges veszélyekre, például a meredek sziklákra vagy a vadállatokra. Ha a kutyus furcsán kezd viselkedni, vagy úgy tűnik, hogy kényelmetlenül érzi magát, tarts szünetet, pihenjetek egy kicsit.

Légy tekintettel másokra

Végezetül ne feledd, hogy az útvonalon való kirándulás során tekintettel kell lenned a többi túrázóra is. Tartsd távol kutyádat a többi túrázótól, akik esetleg nem érzik jól magukat a kutyák közelében. Az is fontos lehet, hogy a kutyus ne ugassa végig a túrát, hogy ne zavarja a vadon élő állatokat és a többi túrázót, akik esetleg a természet nyugalmát és csendjét élvezik, azért egy-egy furcsa alakú fát természetesen illik megugatni. 🙂

Következtetés

A kutyával való túrázás hihetetlenül kifizetődő élmény lehet, de fontos, hogy megtegyünk néhány óvintézkedést, mielőtt elindulunk a túrára. Győződj meg róla, hogy a megfelelő túrát választod, készülj fel a túrára, ismerd a szabályokat, maradj éber, és légy tekintettel másokra, hogy mindenki biztonságosan és felelősségteljesen élvezhesse a természetben töltött időt.

Rengeteg gyalogtúrát találtok weboldalunkon és külön kutyabarát útvonalakat is összeszedtünk nektek. 

Túrabakancsot fel és indulás! 

 

Hóvirágmezők Magyarországon

Hóvirág
Hóvirág
Kép forrása: termeszettar.hu

A hóvirág egy kedvelt és szép tavaszi virág, amelyet az első virágok között üdvözölhetünk az évben. Az apró, fehér virágok nagyon különlegesek, mert még a tél befejeződése előtt képesek kinyílni, és így az első jelei az eljövendő tavasznak. A hóvirág az erdőkben, parkokban és kertekben is megtalálható, és bár apró, de nagyon látványos, amikor egy egész mezők beborulnak velük.

A hóvirág az emberek körében is nagyon kedvelt, és gyakran ültetik kertekbe és parkokba. Az angolok például hagyományosan a hóvirágot a kertek első virágának tartják, és sokan úgy vélik, hogy ha az év első hóvirágát meglátják, akkor szerencséjük lesz egész évben.

A hóvirág származása, elterjedése

Huszonegy faja él a Pireneusoktól Közép- és Dél-Európán át a Kaspi-tóig, illetve a Közel-Keletig. A legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik. Magyarországon hat fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás (Galanthus elwesii), redőslevelű (Galanthus plicatus) és a Voronov-hóvirággal (Galanthus woronowii), ritkábban a karcsú (Galanthus gracilis) és a levantei hóvirággal (Galanthus fosteri), valamint az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis), amelyet egyszerűen „hóvirágnak”is neveznek.

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj Magyarországon is. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Megjelenése, felépítése

A hóvirág évelő növény, amelynek hagymái a földben telelnek át. A virágok kinyílnak még a hó alatt is, és ezért is kapta a hóvirág nevet. A virágzása rövid, általában csak 1-2 hétig tart, és utána a virágok elhervadnak. Azonban a hóvirág levelei még sokáig megmaradnak, így az év többi részében is szép látványt nyújtanak.

Földalatti raktározó szerve az 1–2 cm átmérőjű hagyma, amelyből két hosszúkás levél hajt ki, fajtól függően az ősz vagy a tél végén. A hagymából kinövő szár egy virágot hordoz. A virág jellegzetessége a három nagy, hófehér külső lepellevél (a köznyelvben „szirom”), és az ugyancsak három kis, belső lepellevél zöld foltokkal vagy rajzolattal.

Hóvirág
Kép forrása: termeszettar.hu

Élőhelyei

Az üde vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek jelentik a hóvirág élőhelyét. A nagy állományokban változatos változatokat lehet találni, beleértve a több lepelkört, eltérő lepellevelek számát és rajzolatot, valamint az átmenetekkel porzóvá váló belső lepelkört. A termesztett hóvirágfajok számos formája megtalálható a botanikus kertekben és a hóvirág-kedvelők gyűjteményes kertjeiben, beleértve a természetes és kerti hibrideket is, amelyekből közel 300 változatot nemesítettek ki. Számos helyet találhattok a Részletes kereső menüpontunkban is ahol belefuthattok hóvirágba túrátok során. 

Kép forrása: wikipedia.org

És akkor jöjjenek a hóvirágmezők elsőként az arborétumok

Alcsúti arborétum

Nyitvatartás:
– Március 1 és szeptember 30 között: 10:00-18:00 óráig, minden nap.

– Október 1 és február 28 között: 10:00-16:00 óráig, Hétfő, Kedd, Szerda Zárva!

Cím:
Alcsútdoboz, Kastély 2, 8087

Weboldal: alcsuti-arboretum.hu

ERTI Központ, Kutatóállomás és Arborétum

Nyitvatartás:
– Április 1 – október 31 – 9:00-19:00

– November 1 – március 31 – 9:00-17:00

Cím:
9600 Sárvár, Várkerület 30/A.

Weboldal: erti.naik.hu/erti-sarvari-arboretum

Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközpont

Nyitvatartás:
– Április 1 – október 15, 9:00 – 18:00

– Október 16 – március 31, 9:00 – 16:00

Cím:
9700 Szombathely, Szent Imre herceg útja 84/B.

Weboldal: kamoniarboretum.hu

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Nyitvatartás:

Szabadtéri gyűjtemények:
– Március 1. – november 1. minden nap: 8:00 – 18:00
– November 2. – február 28. minden nap: 8:00 – 16:00

Beltéri Kiállítóterek:
– Március 1. – november 1.: 8:30-17:30 Hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak,
kivétel ünnep és munkaszüneti napokon.
– November 2.-február 28.:
8:30-15:30 Hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak, kivétel ünnep és munkaszüneti napokon.

Cím:
2163 Vácrátót, Alkotmány út 2-4.

Weboldal: botanikuskert.hu

Szarvasi Arborétum

Nyitvatartás:
– Március 1 – November 30, minden nap 8:00 – 18:00
– December 1 – Február 28, minden nap 8:00 – 16:00

Cím:
5540 Szarvas, I. kk. 9.

Weboldal: pepikert.hu

Természetes hóvirágmezők

Adony – Nagy-sziget
Adony mellett, a nagy szigeten számtalan hóvirágot láthatunk, ráadásul nem kell messzire utaznunk a fővárostól sem.
Balaton-felvidék – Nagyvázsony

Ha a Balaton közelében járunk, érdemes ellátogatni Nagyvázsonyba, ahol gyönyörű hóvirágos túraútvonal vezet. Csodálatos látványt nyújtanak ezek az apró, hófehér tavaszhírnökök, amint beborítják a középkori romokat.

Érd-Ófalu, Duna-part

A téli időszak alatt az erdő még álmodozik, de hamarosan ébredezni kezd, és megjelennek a hóvirágok, valamint a csillagvirágok, amelyek már készen állnak a tavaszra. Helyenként talán már egy-két kikeleti virág is kibújt a földből.

Fertő-Hanság Nemzeti Park – Erdei séta egy keményfás maradvány erdőben

A hédervári Vadaskerti erdő egy csöpp kis maradványa a hajdan folyóink magas árterét szinte összefüggő galéria erdőként övező keményfás ligeterdőknek. Ennek az erdőtípusnak egyik jellemző lágyszárú növénye a hóvirág. Sétánk során a természet kora tavaszi aspektusát és a még szendergő erdőtársulást figyelhetjük meg.

Kerecsendi erdő Természetvédelmi terület
Egertől nem messze, Kerecsend közelében, a Természetvédelmi területen fekvő erdőben, biztosan találkozhatunk hóvirágokkal.
Mecsek

A Nyugat-Mecsek területén, közvetlenül Pécs felett, illetve a Kelet-Mecsek közelében, Magyaregregy közelében csodaszép hóvirágmezők találhatók, amelyek káprázatosan szépek.

Pogány-folyó völgye
Balatontól nem messze, Kisberény közelében, a Somogyi-dombok között, találkozhatunk tengernyi hóvirággal.

TOP 5 gyalogtúra szerintetek

Megyer-hegyi tengerszem, Sárospatak
Legnépszerűbb gyalogtúráink 2022-ben. Az alábbi túraleírásokra kattintottatok a legtöbbet a Google statisztikája alapján.

1. Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem, SárospatakMegyer-hegyi tengerszem tó és környéke az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében álló egyedülálló volt malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani, valamint a bányászkodás befejezése óta kialakult botanikai és zoológiai emlék, védett terület, a Megyer-hegyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ami tökéletes gyalogtúra lehet a hétvégére. Tovább a túrára

2. Nagy-Milic gyalogtúra

Nagy-Milic, Hollóháza

A Nagy-Milic (Nagymilic; helyileg: Milic, olykor Milics; szlovákul: Veľký Milič) hegy az Északi-középhegységben. Az országhatár itt vágja ketté az Eperjes–Tokaji-hegyláncot, amelynek hazai oldalon lévő déli része, a Zempléni-hegység ezen a ponton emelkedik a legmagasabbra (895 méterével Magyarország hegyeinek listáján a 38.). Földtörténeti szempontból a Milic-csoport romvulkán (egy szétrobbant óriási tűzhányó lepusztult maradványa), amely geológiáját tekintve a hegyvonulat északi folytatásához, a Szalánci-hegységhez tartozik. A Nagy-Milic vízválasztó és egyben néprajzi határ is, ahol a magyar és szlovák nyelvterület érintkezik. A Nagy-Milic ma is kedvelt gyalogtúra célpont hazánkban. Tovább a túrára

3. Gánti Bauxitföldtani Park – marsbéli táj a Vértesben

Bauxitbánya, Gánt A Vértes-fennsík bércei közé beékelődött Gánti-medence Magyarország legkisebb területű, csupán egyetlen településnek helyet adó tája. Az itt található Gántot jórészt német nemzetiségűek lakják. A település neve egyes feltételezések szerintvegy Gan nevű birtokostól ered, a helyiek szerint a név szláv eredetű, azonban az is lehet, hogy a középfelnémet “sziklagörgeteg” szóból alakult ki. Gánt a természeti adottságai alapján a múlt század elején hazánk elsőszámú, Európában is ismert bauxitlelőhelyévé vált. Eme különleges és sokoldalú felhasználhatósága miatt keresett, kőzetbányászatának emlékét őrzi a Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás és a geodéziai park is. Tovább a túrára

4. Rám szakadék – Dobogókő – Dömös körtúra

Rám szakadék, gyalogtúra A Rám-szakadék Dömös közigazgatási területén található. A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. Az Északi-középhegység legnyugatibb középtája a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett. A hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit, valamint az andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) ágyazott kőtömbök, melyekből a kőzet felszínre kerülésével az esővíz és a fagy eróziós hatásának eredményeképpen meredek völgyek alakultak ki. Tovább a túrára

5. Sasfészek – Kehlsteinhaus

Sasfészek, Kehlsteinhaus, Németország A Kehlsteinhaus, vagy ahogyan mi hívjuk, a Sasfészek, Berchtesgaden vidékének történelmi kilátóhelye, amely lenyűgöző panorámával várja az ide látogatókat. A Sasfészek 1834 méter magasan található, amelyet Adolf Hitler kapott az 50. születésnapjára Martin Bormanntól ajándékba. A hatalmas és robosztus kőépület körülbelül 1 év leforgása alatt épült meg, ezalatt az idő alatt építették meg az ide felvezető utat is, amely Németország egyik legmagasabban fekvő útja. Az épületet hivatalos vendégek fogadására tervezték, azonban Hitler személyesen csak ritkán látogatott el a Sasfészekbe, mert az utat kockázatosnak és hosszúnak találta. A háború után azonban Jacob-nak, a helyi kormányzónak köszönhetően nem semmisítették meg az épületet, így azt a majdnem teljesen eredeti formájában lehet megtekinteni. Az épülethez vezető obersalzbergi út építését tekintve egyedülálló a világon, ugyanis a hatalmas szintkülönbséget egyetlen kanyarral oldották meg. Tovább a túrára

Bevettük a Rám-szakadékot!

Aktív nyaralásunk második túraútvonala Dobogókőre vezetett a Rám-szakadékon keresztül. Ezt a túrát már nagyon vártuk, szakadékban végig patakmederben, létrákon, kapaszkodókon keresztül, ugyan… ezt ki ne várná? 🙂

Dömösről indultunk meg befelé a hegységnek. Itt érdemes megjegyezni, hogy Dömösön egy parkolóban parkoltunk autóinkkal ahol 1000HUF/napos áron lehet jegyet vásárolni, hétköznap és hétvégén is egy automatából. Megindultunk a hegynek, még DÖmösön belül szép felújított házak között haladunk, egy darabig még aszfaltozott úton, de visszafelé észrevettük, hogy az úttal párhuzamosan lehet haladni egy ösvényen is, visszafelé ott is jöttünk, érdemesebb azt megcélozni. Rögtön az út elején szembe tűnik egy sokunk által fennhangon említett tábla, KÜRTŐSKALÁCS!!! Noh, de majd visszafelé megkóstoljuk, most haladjunk, mert hosszú lesz a nap.

A kürtőskalácsos után nem sokkal egy tisztáshoz érkezünk, egy kis kápolnához. Itt van egy pár elágazás, lehet menni sokfelé, de a mi útvonalunk a fahídon át vezet ki az aszfaltos útra. A Lukács-árkot elhagyva már ott is vagyunk a Rám-szakadék bejáratánál. Innen kezdődik is a jó világ, jaj de vártuk már. 🙂

Ahogy haladunk előre lépésről lépésre, egyre jobb a terep, egyre több a víz a patakban, szikla, farönk – tetszik mindenkinek. Ha szabad ajánlani, keménytalpú cipőben induljunk neki a túrának, a sziklás talaj miatt érdemes. Egyszer csak megjelenik előttünk az első létra, és mosolyra kerekedett sokunk arca, hogy „EZ AAAZZZ!” ezért jöttünk, megérkeztünk! 🙂 Másztunk is fel serényen, közbe csattantak a jobbnál jobb képek, amiből rengeteg készült. A hangulat a környezetnek hála fantasztikus volt, egyik létrafok a másik után haladunk felfelé. Figyelni kell mert a létrák fokai ugyan anno még el voltak látva csúszásvédelemmel, de azok mára már lekoptak, a pataknak hála pedig a fémcsöves létra igen csúszós tud lenni, de tudunk végig kapaszkodni a korlátban. Létra után az oldalfalba vágott lépcsőkön mászunk felfelé, végig a patak fölött artista mozdulatokkal ugrunk egyik kis lépcsőről a másikra.

Nagyon élveztük a túra ezen részét, végig lenyűgöző környezetben ámultunk és bámultunk. Sajnos nem ilyen helyen folytatódott a túránk, de a továbbiakban sem volt panasz látnivalóban. Ahogy kiértünk a Rám-szakadékból egy kis lépcsősoron felfelé egy pihenőbe futunk bele, ahol meg is ebédeltünk és teli vigyorral beszélgettünk az eddigi szakaszról. Magunkhoz vettük a kellő kalóriát, szőlőcukrot és gumicukrot aztán indultunk tovább, a cél Dobogókő.

Rám szakadék 360 Panoráma

[vtour_360 title="Rám-szakadék 360 Panoráma" img="http://127.0.0.1/tekeregj-2021/wp-content/uploads/2017/08/LG-ELECTRONICS_LG-Electronics_699904-713826_000.jpg" width="100%" height="550px" anim_speed="0.95" navbar="false" autorotate="false" mousewheel="false" keyboard="true" gyroscope="false" fov="70" lon="0" lat="0" vt_fullscreen="true" ][/vtour_360]

Pár méter után, felértünk egy kis aszfaltos részre, de pár méter után kanyarodtunk is vissza a turista ösvényre, és ha lehet azt mondani a túra legfárasztóbb része következett, meredeken emelkedett. Ezen a szakaszon végig erdőben haladunk, igazán kilátás sincs semelyik oldalra sem. De ha jól figyelünk, és tényleg jól kell, – mert semmiféle tábla nem mutatja -, több kilátó mellett is elhaladunk, ha nem figyeljük az ösvényeket a bal oldalon felfelé haladva, akkor ezekről mind lemaradhatunk, és nagy kár lenne értük. Ezt a nagy emelkedőt letudva, már lassan ott vagyunk Dobogókőn, de még előtte a Tirts Rezső kilátót vettük célba, ahol kicsit szusszantunk is és persze gyönyörködtünk a kilátásban. Kis pihenő után már Dobogókő érkezett, ahol várt minket a megérdemelt fagyi. 🙂

Fent a csúcson gyönyörű kilátás mellett nyugtáztuk ezen a napon is, megérte felkelnünk és megindulnunk felfelé. Pihenő, fagyi és kis uzsonna után indulás tovább, mert a túra fele még hátra van. Lefelé nem egy szokványos bejáratott útvonalat választottunk, hanem kicsit vadregényesebbet, ahol nem járnak túl sokan, ha lehet mondani, akkor inkább a vaddisznók és a rókák használják. 🙂

A Zsindelyes vendégházat elhagyva gyorsan sok szintet hagytunk magunk mögött, elkezdtünk lefelé ereszkedni a sípályán keresztül kasul, amerre láttunk. Ekkor a sípálya közepén elágazáshoz értünk, gondoltuk csináljunk egy versenyt, hogy ki ér le a pálya aljára a leghamarabb: 1 jobbra, 1 balra. Én indultam meg jobbra, Enor pedig balra. Hamar rájöttem, ez a verseny számomra véget ért, ugyan is keresztbe borult fák és magas fű vette lendületem. 😀

Vadregényes útvonalon lefelé haladva, itt-ott magas fűben végig, egy idő után eszünkbe ötlött, hogy mi lenne, ha az erdőben keresztül egy patakon levágnánk a kanyargós részt. Igen, ez eddig akárhányszor szóbajött túrázásnál, csak az eltévedés lett belőle, ahogy most is, vagyis… igazából nem tévedtünk el, mert tudtuk hová akarunk menni. 😀 Itt kettévált a csapat, voltak a bátrak, akik meredek hegyoldalon leereszkedve minden térkép és GPS nélkül haladtak a patakmederben lefelé, és voltunk mi, akik a biztosra mentek és az úton haladtunk tovább. Nem sokkal később a „Marco! – Polo!” játéknak köszönhetően ismét összetalálkozott a két csapat. Kis pihenő és élménybeszámoló a nagy eltévedések után, aztán haladunk tovább, most már lassan a túra végéhez közeledünk. De még mielőtt a végére érnénk, a túra elején kiszimatolt kürtőskalácsot most meg is kóstoltuk, nagyon jólesett a cukros kalács, kellemesen elfáradva értünk vissza a parkolóba. Indultunk is visszafelé, mert a vacsora el nem maradhat egy ilyen túra után. 🙂

Nagyon jó túra volt, csak ajánlani tudjuk minden kalandra vágyónak. Rendesen felkészülve, megfelelő öltözékben és fizikummal vágjunk neki a Rám-szakadéknak, kis gyerekekkel NE induljunk neki a sziklás, meredek létrákkal teli útvonalnak.

A Spartacus ösvényen jártunk

Aktív pihenésünk alatt terveztük a Pilis több részét is bejárni, mondván még nem voltunk a környéken, ennek részeként túráztunk a Spartacus ösvényen is. Visegrád felől érkeztünk, a Telgráthy réten parkoltunk le az autóinkkal és indultunk neki az útnak, kicsit borongós időben.

Megindultunk még az elején aszfalton egészen a Kőfolyásig, ahol rögtön elő is vettük a fényképezőinket és meg is örökítettük azt.

Innen tovább már turistaösvényen haladtunk végig a Apát-kúti-patak mentén, hol az egyik, hol a másik oldalán, olykor benne a patakban. Nagy élmény volt mászni a sziklás folyásban. Végig vadregényes táj kísérte utunkat, amire nem győztünk rácsodálkozni. 4 kilométer után észrevettünk egy 2-3 emelettel lejjebb kiépített pihenőt az Apát-kúti-völgyben, amit gyorsan meg is céloztuk, ahol meg is reggeliztünk. Érdemes figyelni, mert nincs kitáblázva a pihenő, csak egy vékony kitaposott út vezet le hozzá, ha azt nem vesszük észre, akkor nagyon könnyen túl is megyünk rajta. Beszélgettünk a már mögöttünk lévő távról, és a még oly sok mindent tartogató további kilométerekről, ekkor vettük észre, hogy a fejünk fölött gyülekeznek az esőfelhők. Gyorsan pakoltunk és indultunk is tovább.

 

Alig 500 méter után megérkeztünk a Hobzsi Zen kápolnához, ami úgy körbe van kerítve, hogy az oda érkező turista nem sokat lát belőle, bár lehet pont ez volt a cél. Innen már csak pár száz méter és megérkezünk Pilisszentlászlóra. Emlékeztek még, az elején említett esőfelhőkre? Noh, igen, itt meg is érkeztek. Ahogy kiértünk az erdőből, elkezdett esni az eső. Frissítően is hatott ránk, addig, míg el nem állt és ki nem sütött a nap, beütött a pára… 🙂 Pilisszentlászlón a helyi ABC-ben vásároltunk friss ebédnek valót, feltöltődtünk energiával és ráfordultunk arra a részre, amiért eddig gyalogoltunk a Spartacus ösvényre.

Innen a hirtelen megterített piknikünk helyszínéről még bő 1 kilométerünk volt hátra az ösvény kezdetéig. Igen ám, de ahogy jött az eső, úgy ment is, és megérkezett vissza a kellemes 32 fok. Ezt a bő 1 kilométert tűző napon végig mindössze 1 darab fa árnyékával bekkeltük ki, de legalább ezalatt a fa alatt volt egy ivókút. Innen még pár száz méter a forró napon és kezdődött is a Spartacus ösvény, ahol rögtön egy tábla figyelmeztet, hogy nem akárhová érkeztünk, és ezt jól járunk, ha komolyan is vesszük.

Innen egy szűk ösvényen haladtunk tovább végig a hegyoldalon, hol felfelé, hol lefelé. Még az elején egy drótkerítés mellett, de végig felfelé haladva. Lassan az erdőben haladva, kidőlt fákon át, patakmeder mellett vagy éppen a fölött, a meredek hegyoldalon tátottuk végig a szánkat, mindenki őslakos alföldiként. 🙂 Érdemes a meredek hegyoldalt komolyan venni és figyelni, ugyan is apró kavicsos végig az út és olykor-olykor meg is csúszik az ember lába, ha nem figyelünk rendesen, baj is lehet belőle, tehát csak nyitott szemmel végig!

Lassan kiérünk az erdős részről Szarvaslyukhoz, ahol gyönyörű panoráma tárul elénk és nem győzünk betelni vele.

[vtour_360 title=”Szarvaslyuk 360 Panoráma” img=”http://127.0.0.1/tekeregj-2021/wp-content/uploads/2017/08/20170817_135953.jpg” width=”100%” height=”550″ anim_speed=”0.95″ navbar=”false” autorotate=”false” mousewheel=”false” keyboard=”true” gyroscope=”false” fov=”70″ lon=”0″ lat=”0″ vt_fullscreen=”true” ][/vtour_360]

 

Ezután a körülbelül 100 méteres, gyönyörű szakasz után fordulunk ismét be az erdőbe, hegyoldalakra, völgyek fölé, patakmedrekbe. Innen már jóformán csak lefelé haladunk vissza, de mielőtt még visszaérnénk egy hangulatos turistaházhoz érkezünk, ahol megpihentünk még egy utolsót. A házban kis túlzással felszerelt konyha van, edények és némi fűszer. 🙂

Pihenő után megkerestük melyik út a miénk és indultunk tovább, már igen csak az utunk végéhez közeledve. Megkezdődött a kanyargós lefelé. 🙂 Itt szembe találkoztunk munkásokkal, akik gondosan takarították és építették az utat a túrázóknak, fennhangon köszöntünk is nekik és innen is köszönjük munkájukat. 🙂

Visszaérve a Telgráthy rétre, örömmel konstatáltuk, hogy kellemesen elfáradtunk és egy újabb élményekkel telis teli útvonalat járhattunk be nagyon jó hangulatban.

Összességében nagyon jó túra volt, remek hangulat, mesébe illő útvonal és kilátás, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, de kisgyerekekkel és babakocsival NE induljunk neki, csak megfelelő felkészültséggel!

Képek itt.
Részletes útvonal itt.